Zoeken

Marokko beschuldigd van ondermijnen Frans-Algerijnse overeenkomst

13 juni 2023 - 14:00 - Wereld

©

De Algerijnse pers denkt dat Marokko achter de campagne zit van rechts en extreem rechts in Frankrijk, tegen de Frans-Algerijnse overeenkomst van 1968, die de migratie van Algerijnse arbeiders faciliteert.

Veel waarnemers denken dat de spanningen tussen Marokko en Frankrijk niet zullen afnemen. Naast de Pegasus-spionageaffaire is het ook de diplomatieke keuze van Emmanuel Macron geweest vanaf zijn eerste ambtstermijn om toenadering te zoeken tot Algerije in plaats van Marokko. Zijn voorgangers beschouwden het koninkrijk als de belangrijkste bondgenoot van Frankrijk in de Maghreb. Deze keuze wordt slecht ontvangen door rechts in Frankrijk, en natuurlijk ook door Rabat, meldt TSA Algérie.

Lees ook: "Emmanuel Macron heeft gebrek aan respect getoond voor Mohammed VI"

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune hekelde herhaaldelijk de "lobby’s" die spanningen proberen te creëren tussen Parijs en Algiers. Marokko heeft immigratie gebruikt om druk uit te oefenen op Spanje om zijn neutrale standpunt over de Sahara te veranderen. Maar eenzelfde beleid zou bij Frankrijk niet succesvol zijn vanwege de geografische ligging van de twee landen. Daarnaast wekt de Sahara-kwestie weinig interesse in de Franse politiek.

Lees ook: Marokko-Frankrijk: betrekkingen "zijn vriendschappelijk noch goed"

Éric Ciotti, voorzitter van de Franse Republikeinen (LR), riep Frankrijk een maand geleden tijdens een bezoek aan Marokko op om de "Marokkaanse soevereiniteit" over de Sahara te erkennen. Hij was samen met de Frans-Algerijns-Marokkaanse Rachida Dati in Marokko om aan de Frans-Marokkaanse betrekkingen te werken. Bij zijn terugkeer uit Rabat trad Ciotti in de voetsporen van extreemrechts door op te roepen tot de opheffing van de de Frans-Algerijnse overeenkomst van 1968 om de migratie van Algerijnse arbeiders te faciliteren. Hoewel Marokko niet achter deze campagne tegen de overeenkomst staat, wordt aangenomen dat het er op zijn minst van profiteert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team