Zoeken

Hanane Mourchid, de Marokkaanse ingenieur die zich inzet voor groene energie (video)

13 oktober 2022 - 07:00 - Marokko

©

Als uitvoerend directeur van het Marokkaans fosfaatbedrijf OCP gebruikt Hanane Mourchid haar ervaring en deskundigheid om duurzame ontwikkeling te bevorderen. Zij heeft van milieubescherming haar stokpaardje gemaakt en wil haar bedrijf, dat meststoffen produceert, tegen 2040 CO2-neutraal maken.

Het is niet gemakkelijk om een vrouw te zijn in een door mannen gedomineerde industrie. Toch gaat Hanane Mourchid door op haar elan. "Het is een feit dat veel mensen denken dat het een mannendomein is en dat vrouwen daar niet per se thuishoren," zegt ze. Ze voegt eraan toe dat in haar omgeving gelukkig veel vrouwen tegen dit soort opvattingen vechten. Bovendien voert het OCP actie tegen uitsluiting. Daarom is 30% van de managers en is 60% van de nieuwe aanwervingen in de mijnbouw en de chemische industrie nu vrouw, meldt Euronews.

Lees ook: Marokkaanse OCP Groep neemt Spaans bedrijf over

Sinds haar aanstelling als uitvoerend directeur Duurzame en Groene Ontwikkeling bij de OCP Groep zet Hanane al haar vaardigheden in om milieuvervuiling te bestrijden. "Ik ben me ook bewust geworden van de gevolgen van de klimaatverandering; vandaag beginnen we de realiteit en de reële impact op het terrein te zien."

Volgens Hanane is het OCP zich gaan inzetten voor duurzame ontwikkeling. "We hebben een wereldwijde missie om de mensheid te dienen door te werken aan voedselzekerheid. Wij hebben veel geïnvesteerd om van duurzame ontwikkeling een centraal element van onze strategie te maken. De afgelopen jaren heeft het OCP ook veel geïnvesteerd in technologie en innovatie, zoals ontzilting van water, wind- en zonne-energie. Doel is om in 2040 CO2-neutraal te zijn."

Lees ook: Marokkaanse gigant OCP realiseert hogere omzet

"Innovatie is heel belangrijk zodat de technologieën de uitdagingen aankunnen: We weten hoe we groene waterstof kunnen maken, maar we hebben nog niet het juiste systeem om het uit te breiden en de hele dag schone energie te leveren," concludeert Hanane Mourchid.

Bladna.nl