Zoeken

Marokko: etherische oliën effectief maar ook potentieel gevaarlijk

3 januari 2021 - 18:00 - Marokko

©

Sinds het begin van de coronapandemie is de vraag naar etherische oliën in Marokko sterk gegroeid. Deze oliën staan bekend omwille van hun vele deugden, maar het gebruik ervan is niet zonder risico.

Etherische oliën worden vaak op de huid gebruikt of ingeademd voor therapeutische doeleinden, hetzij om hoofdpijn te verminderen, slapeloosheid te bestrijden of zelfs om zich te beschermen tegen winterinfecties. In tegenstelling tot plantaardige olie wordt etherische olie verkregen door destillatie, zegt doctor in de farmacie Yasmina Homrani in een verklaring aan MAP.

Hoewel het gebruik van etherische oliën niet kan voorkomen dat je een virus oploopt en je ook niet kan genezen, kunnen ze wel bepaalde symptomen verminderen en een spoedig herstel vergemakkelijken. De meest gevraagde essentiële oliën op de markt zijn lavendel, pepermunt, theeboom of Ravintsara. Naar die laatste is recentelijk veel vraag om de seizoensgriep te bestrijden, voegt ze toe.

Ondanks hun bewezen effectiviteit is het gebruik van etherische oliën echter niet zonder risico’s. "Het wordt niet aanbevolen voor kinderen onder de 5 jaar, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, ouderen of mensen die lijden aan chronische pathologieën", waarschuwt de doctor.

Bovendien "bevatten etherische oliën vaak zelfs bij lage doses, zeer krachtige stoffen. Daarom moet dit bestanddeel noodzakelijkerwijs worden gemengd met een plantaardige olie om irritatie of brandwonden te voorkomen," onderstreept Homrani. Daarom is het essentieel om voor gebruik advies in te winnen van een specialist.

Opgemerkt moet worden dat Marokko één van de belangrijkste producerende landen is van etherische oliën (ET) en aromatische extracten (EA). Het koninkrijk beschikt over bijna 4500 vasculaire soorten en produceert 52.000 ton planten en 5000 ton etherische oliën.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team