Zoeken

Bijna 85.000 gevangenen in Marokkaanse gevangenissen

27 november 2021 - 10:00 - Marokko

©

Volgens het Marokkaanse Gevangenisobservatorium (OMP) werden op 31 december vorig jaar 84.994 mensen vastgehouden in Marokkaanse gevangenissen, van wie 43% tussen de 20 en 30 jaar oud was.

In zijn jaarverslag "De situatie van gevangenissen en gevangenen in Marokko in 2020", vatte het observatorium de algemene omstandigheden in de gevangenissen samen en benadrukte de uitdagingen van de overbevolking in de gevangenissen.

Lees ook: Marokko: 44% gedetineerden zit in voorlopige hechtenis

Het blijkt dat de gevangenispopulatie op 31 december 2020, 84.994 gedetineerden bedroeg, met de leeftijdsgroep 20-30 jaar bovenaan de lijst voor deze bevolkingsgroep (43%). Het rapport voegt eraan toe dat de meest voorkomende misdrijven betrekking hadden op het privaatrecht (33%), gevolgd door financiële misdrijven (25%) en misdrijven tegen mensen (16%).

Het jaar 2020 werd gekenmerkt door een "alarmerende" toename van het aantal nieuwkomers in de gevangenissen met 14.917 personen. Ook het percentage veroordeelden bereikte 54% en het percentage verdachten 46%, 5% meer dan in 2018 en 2019.

Lees ook: Marokko: heel weinig vrouwen in de gevangenis

Met betrekking tot medische zorg en diensten in gevangenissen meldt het Observatorium dat Marokkaanse gevangenissen 702 gezondheidswerkers in dienst hebben, of 7% van de gevangenisfunctionarissen, met een dekkingsgraad van medisch personeel van één per 100 gevangenen en één arts per 2500 gevangenen. Het gemiddeld aantal medische consulten bereikte 6 consulten per gedetineerde tot eind september 2020.

In het licht van dit rampzalige beeld roept het OMP op tot de invoering van een participatieve inbreng in het beheer van de sector om gevangenissen menselijker te maken en om hun omstandigheden te verbeteren. Deze operatie vereist doeltreffende hervormingen waarbij alle actoren, met inbegrip van het maatschappelijk middenveld worden betrokken en waarbij de kwalificaties van het menselijke inbreng moeten worden gewaarborgd.

Lees ook: Marokko: meerderheid gedetineerden vast voor drugszaken

In het rapport wordt geconcludeerd dat het dringend nodig is om het strafrechtelijk systeem te hervormen om de voorlopige hechtenis te verminderen en te verbeteren, en om andere straffen dan gevangenisstraf op te nemen in het Wetboek van Strafvordering en Strafvordering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team