Zoeken

Marokko: arrestatie voorkwam aanslag met bomauto

3 maart 2022 - 19:40 - Marokko

©

Het Centraal Bureau voor Gerechtelijke Onderzoeken (BCIJ) heeft woensdag in Tata een lid van de terroristische beweging Daesh gearresteerd. Hij zou betrokken zijn bij de voorbereiding van terroristische aanslagen gericht tegen buitenlanders die in Marokko wonen, Marokkaanse instellingen en persoonlijkheden.

De 27-jarige verdachte bezocht tal van extremistische websites om meer te weten te komen over de vervaardiging van explosieven. Hij wilde een bomauto gebruiken voor terroristische operaties, laat de DGSN weten. Hij was ook verantwoordelijk voor het rekruteren en aanwerven van personen voor de uitvoering van aanslagen in Marokko.

Lees ook: Salé: hoge straffen voor terreurcel "Moul triporteur”

Tijdens een huiszoeking bij de verdachte werden verschillende verdachte stoffen voor de productie van explosieven, zoals zwavel, steenkoolpoeder en meststoffen gevonden, alsook een elektronische weegschaal, computerhardware met digitale gegevens over de productie van explosieven en posters met extremistische inhoud. Ook werd een manuscript in de vorm van een "testament" in beslag genomen waarin de verdachte dreigt met terreuracties, aldus de DGSN.

Uit het politieonderzoek blijkt dat de twintiger zijn plannen heeft voorbereid in overleg met een terreurverdachte die betrokken is geweest bij talrijke aanslagen in Europa. Deze is de financiële arm van de terroristische cel, die van plan was aanslagen te plegen op buitenlanders die in Marokko wonen, hoge vertegenwoordigers van ministeries en veiligheidsdiensten, verscheidene overheidsinstellingen, banken en veiligheidsgebouwen, waarvan foto’s werden gedownload om hun aanslagen te vergemakkelijken.

Lees ook: Gearresteerde pro-Daesh extremisten planden aanslag in Marokko

De verdachte is in voorlopige hechtenis genomen in afwachting van het resultaat van het onderzoek van de BCIJ, dat alle vertakkingen van dit terreurproject en zijn banden met terreurorganisaties in het buitenland aan het licht moet brengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team