Zoeken

Marokko wil einde maken aan smokkel uit Sebta en Melilla

13 februari 2019 - 18:00 - Economie

©

De Marokkaanse autoriteiten willen maatregelen treffen om binnen maximaal 10 jaar, een einde te maken aan de smokkel vanuit de enclaves Sebta en Melilla.

Nabil Lakhdar, directeur van de Marokkaanse douane, stelde afgelopen woensdag in het Huis van Afgevaardigden voor om de smokkel tussen de enclaves en Marokko definitief te verbieden. Dat zou geleidelijk aan moeten gebeuren over een periode van 5 tot 10 jaar.

Volgens Lakhdar kan de smokkel ook gewoon doorgaan, maar dan moeten de werkomstandigheden van dragers worden verbeterd door hun doorgang van en naar de enclaves vlotter te laten verlopen.

Wordt er gekozen voor een behoud van de actuele situatie, dan "zullen er altijd problemen zijn", volgens de directeur van de douane. Steeds meer mensen uit andere regio’s van Marokko komen bovendien naar het noorden van het land om als dragers te werken.

Volgens Lakhdar wordt vanuit Sebta jaarlijks voor 6 tot 8 miljard dirham aan goederen naar Marokko gesmokkeld. Dat vertegenwoordigt een verlies van 2 à 3 miljard dirham voor de Marokkaanse staat. In Melilla zijn de cijfers ongeveer dezelfde.

Lakhdar sprak ook over de sluiting van de douane voor goederen in Melilla en legde uit dat het besluit definitief was. "Werden via de douane enkel goederen uit Melilla ingevoerd dan zou er geen enkel probleem zijn, maar de goederen komen uit andere landen.", aldus de verantwoordelijke.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team