13 februari 2019 - 18:00 - Economie
De Marokkaanse autoriteiten willen maatregelen treffen om binnen maximaal 10 jaar, een einde te maken aan de smokkel vanuit de enclaves Sebta en Melilla.
Nabil Lakhdar, directeur van de Marokkaanse douane, stelde afgelopen woensdag in het Huis van Afgevaardigden voor om de smokkel tussen de enclaves en Marokko definitief te verbieden. Dat zou geleidelijk aan moeten gebeuren over een periode van 5 tot 10 jaar.
Volgens Lakhdar kan de smokkel ook gewoon doorgaan, maar dan moeten de werkomstandigheden van dragers worden verbeterd door hun doorgang van en naar de enclaves vlotter te laten verlopen.
Wordt er gekozen voor een behoud van de actuele situatie, dan "zullen er altijd problemen zijn", volgens de directeur van de douane. Steeds meer mensen uit andere regio’s van Marokko komen bovendien naar het noorden van het land om als dragers te werken.
Volgens Lakhdar wordt vanuit Sebta jaarlijks voor 6 tot 8 miljard dirham aan goederen naar Marokko gesmokkeld. Dat vertegenwoordigt een verlies van 2 à 3 miljard dirham voor de Marokkaanse staat. In Melilla zijn de cijfers ongeveer dezelfde.
Lakhdar sprak ook over de sluiting van de douane voor goederen in Melilla en legde uit dat het besluit definitief was. "Werden via de douane enkel goederen uit Melilla ingevoerd dan zou er geen enkel probleem zijn, maar de goederen komen uit andere landen.", aldus de verantwoordelijke.
Lamine Yamal onder vuur na "vernederend" verjaardagsfeest
Imam onder vuur na handkus aan minister in Israël (video)
Politicus in Marokko: "Alcohol ok en executie voor corrupten"
Plannen voor nieuwe luchthaven in Marokko concreet
WK 2030: Marokko’s grootste gok of gouden kans?
Marokkaans-Zwitserse Alayah Pilgrim maakt furore op Euro 2025
Plannen voor nieuwe luchthaven in Marokko concreet
WK 2030: Marokko’s grootste gok of gouden kans?
Bedrijven in Marokko massaal ten onder
Marokkaans vastgoed maakt comeback
Dirham in de lift: Marokko ziet munt stijgen
3 miljard dirham buiten beeld door illegale parkeerwachters in Marokko
Marokko kiest voor nieuw belastingstelsel
Royal Air Maroc floreert, Air Algérie blijft achter