Zoeken

Stapt Marokko over naar Afrikaanse Eco-munt?

5 juli 2019 - 13:00 - Economie

©

De Ecowas, Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, heeft besloten om een nieuwe munteenheid genaamd "Eco" in te voeren vanaf 2020. Marokko, als lidstaat van de Ecowas, moet beslissen of de nieuwe munteenheid in omloop zal gaan in het koninkrijk.

De 15 lidstaten moeten allemaal dezelfde beslissing maken en moeten daarbovenop ook aan bepaalde voorwaarden voldoen om de Eco in omloop te kunnen brengen. De huidige lokale munteenheid moet onder andere sterk genoeg zijn en de begrotingstekort en inflatie worden ook in acht genomen.

Een gemeenschappelijke munteenheid vergemakkelijkt de financiële transacties en versterkt de relaties tussen de lidstaten. Natuurlijk kan deze unie niet werken zonder strenge toezicht, wat de Ecowas zal doen.

Dankzij de aansluiting bij de Ecowas geniet Marokko van veel voordelen maar heeft ook enkele verplichtingen. Sommige lidstaten worden geïntimideerd door de sterke positie van Marokko en de dirham en het competitief voordeel dat Marokkaanse producten hebben op onder andere de Nigeriaanse, Ivoriaanse en Senegalese markten.

De vrijhandelsovereenkomsten die op de planning staan zetten Marokko bovendien in een nog meer competitieve positie dan voorheen, wat nog meer wantrouwen opwekt bij bepaalde lidstaten.

Het doel van de Ecowas is om een unie van vrije handel en makkelijke geldomloop te creëren, of Marokko zich aansluit bij de Eco of niet.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team