Zoeken

Marokko: meer echtscheidingen en sterke daling huwelijken

6 januari 2022 - 15:00 - Marokko

©

De coronacrisis heeft niet alleen gevolgen gehad voor de Marokkaanse economie, maar leidde ook tot een golf van echtscheidingen en vooral tot een daling van het aantal huwelijken in Marokko. Dit werd bekendgemaakt door de Nationale Vereniging van Jonge Adouls (ambtenaren die bevoegd zijn om gerechtelijke stukken op te stellen).

Het aantal nieuwe huwelijken is in 2020 aanzienlijk gedaald ten opzichte van 2019 (vóór de coronapandemie), vertelt Abderrazak Bouita, voorzitter van de Nationale Vereniging van Jonge Adouls, aan de krant Le Matin. Hij meldt "een historische daling" van het aantal nieuwe verbintenissen. Door de coronamaatregelen werden er minder huwelijken voltrokken en ondanks de versoepeling van de maatregelen werden veel vieringen toch nog afgelast of uitgesteld, zegt hij. Ook de economische crisis heeft er volgens hem toe geleid dat verschillende bruidsparen van hun trouwplannen hebben afgezien.

Lees ook: Marokko: toename echtscheidingen, daling huwelijken minderjarigen

Naast de daling van het aantal nieuwe huwelijken, werd er in deze periode ook een zorgwekkende stijging van het aantal echtscheidingen geregistreerd. "In één van de rechtbanken van het koninkrijk, registreerde men in één maand 101 echtscheidingszaken", aldus de ambtenaar. De toename heeft volgens hem te maken met de intrekking van de bevoegdheden van adouls met betrekking tot echtscheiding ten gunste van de rechtbanken, en met het ontbreken van personeel voor de begeleiding van nieuwe echtparen in deze rechtbanken.

Lees ook: Marokko: groot aantal scheidingen door lockdown

De voorzitter van de Vereniging van Adouls betreurt ook het feit dat veel koppels hun meningsverschillen op sociale media blootleggen, wat in veel gevallen tot nog meer spanningen en tot echtscheidingen leidt.

Bladna.nl