Zoeken

Economische groei: HCP remt optimisme Marokkaanse overheid

17 januari 2023 - 13:00 - Economie

©

Volgens de Hoge Planning Commissie (HCP) staat Marokko in 2023 voor grote economische uitdagingen. Deskundigen van de instelling voorspellen dat de economische groei dit jaar slechts 3,3% zal bedragen, wat lager is dan de prognoses van de regering.

De overheid is optimistischer met een groei van 4% en de Wereldbank verwacht een groei van 3,5%. De HCP benadrukt dat niettegenstaande deze onzekerheid, de productieve investeringen van particuliere ondernemingen en huishoudens kunnen worden gestimuleerd.

Lees ook: Ruim 3 miljoen Marokkanen in armoede vervallen

Voor de bescheiden groeiverwachtingen wijzen de HCP-experts op het aanslepende conflict tussen Rusland en Oekraïne, de renteontwikkelingen en de epidemie- en klimaatrisico’s. De droogte heeft de Marokkaanse landbouw in 2022 zwaar getroffen. Daarom beveelt de HCP aan dat de regering en de landbouwsector de groeistrategie voor de landbouw opnieuw bepalen om de voedselautonomie te verbeteren, het milieu te beschermen en het inkomen van de landbouwers te verhogen.

Ook de bedrijfsinvesteringen zullen naar verwachting afnemen als gevolg van verdere wijzigingen in de vennootschapsbelasting, een verbreding van de belastinggrondslag en een verdere verstrakking van het monetaire beleid. Volgens de HCP kan een versnelling van de gezinsconsumptie worden verwacht indien deze variabelen onder controle worden gehouden. Verwacht wordt namelijk dat de landbouwinkomens zullen stijgen en de overmakingen van wereld-Marokkanen op hetzelfde niveau zullen blijven.

Lees ook: Marokkaanse regering halveert groeiprognose

Het is daarom van essentieel belang de productieve investeringen te verhogen om een verdere vertraging van de economische groei van bedrijven en gezinnen te voorkomen, waarschuwt de HCP. Deze waren goed voor gemiddeld 66% van de totale bruto-investeringen in vaste activa tussen 2000 en 2019. Voor een stabiele groei van het land is het daarom belangrijk dat de regering en de economische actoren samenwerken om deze uitdagingen aan te pakken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team