Zoeken

"Marokko opent en sluit sluizen illegale migratie"

13 augustus 2022 - 15:40 - Wereld

©

De migratiestroom richting Málaga is in de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. In 2018 ging het nog over 5630 personen, in 2021 waren het er 231 en dit jaar bleef het beperkt tot slechts 69 individuen.

De laatste vier jaar is het aantal aankomsten van migranten in geïmproviseerde bootjes in Málaga sterk gedaald. Dat is een gevolg van maatregelen van de Marokkaanse regering om de illegale immigratie via de Straat van Gibraltar, de kortste en minst gevaarlijke route voor aspirant-migranten, in te perken. Steeds meer migranten komen uit Afrika ten zuiden van de Sahara en vanuit Algerije en gaan naar de Canarische Eilanden of Almeria, aldus Malaga Hoy. Volgens de bestuurder van een vereniging, "opent en sluit Marokko de sluizen van de illegale migratie" de hele tijd.

Lees ook: Hassan Ammari legde migratieroutes af in Afrika en Latijns-Amerika

Sommigen zien in het nieuwe migratiebeleid van Marokko een tegenprestatie voor Spanje, omdat het land zijn standpunt over de Sahara heeft veranderd. Hoe dan ook, de daling van de migratiestroom is aanzienlijk. Dit blijkt uit de gegevens die door de subdelegatie van de regering zijn verstrekt. Van 5630 in 2018, daalde het aantal migranten dat in Malaga aankwam tot 2150 in 2019, vervolgens tot 941 in 2020 en 231 in 2021. Dit jaar zijn slechts 69 migranten over zee in Málaga aangekomen.

In 2018 en 2019 was de situatie in de stad dramatisch. De binnenplaatsen van sportcentra werden door het Rode Kruis omgevormd tot opvangcentra voor migranten. Advocaten, politiemensen en NGO’s voor mensenrechten hadden veel kritiek op de mensonterende opvangvoorzieningen voor migranten. Naar aanleiding van deze ophef heeft het Rode Kruis in het havengebied een humanitaire basis opgericht, om de migranten op te vangen zodra zij aankomen. Daarna worden ze overgebracht naar het nieuwe tijdelijke opvangcentrum voor vreemdelingen, om de procedure voor hun verblijfsdocumenten op te starten.

Lees ook: Spanje wil overeenkomst met Marokko herzien na stormloop Melilla

De migranten worden vervolgens naar het Noodopvang- en oriëntatiecentrum gebracht, dat een capaciteit heeft van 220 personen. Javier Salas, de afgevaardigde van de regering, benadrukt dat de centrale regering "gevoelig is voor het migratievraagstuk" en herinnert eraan dat Malaga de toegangspoort tot Europa is. "Het is volgens hem dus een kwestie die op Europees niveau moet worden aangepakt, om voor eens en altijd te voorkomen dat migranten die op zoek zijn naar een betere toekomst het leven verliezen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team