Zoeken

Marokko: definitieve uitspraak in Gdim Izik-proces

27 november 2020 - 16:20 - Marokko

©

Het einde van het langlopende Gdim Izik-proces in Laayoune is eindelijk in zicht. In 2010 leidde een confrontatie tussen een Marokkaanse politiemacht en Sahrawi-demonstranten tot de dood van 11 politieagenten en raakten 159 agenten gewond. Op 25 november 2020 kregen de families van de getroffen agenten hun genoegdoening.

Tien jaar na de botsingen tussen Sahrawi-demonstranten en de Marokkaanse autoriteiten, heeft het Hof van Cassatie van Rabat eerder deze week 11 verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de 2 en 30 jaar. In 2013 werden al negen Sahrawi’s veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

In 2013 is er echter ook een beroep tot nietigverklaring ingediend door de beklaagden, waardoor de beslissing van de militaire rechtbank nietig werd verklaard en de zaak werd teruggestuurd naar het Hof van Beroep in Rabat voor een nieuw onderzoek. Zes jaar later ging deze rechtbank alsnog mee in het oordeel van de militaire rechter en werden de verdachten bij verstek veroordeeld omdat ze weigerden om voor de onderzoeksrechter te verschijnen.

De ontmanteling van het protestkamp Gdim Izik, dat 12 kilometer buiten Laayoune was opgezet, begon op 8 november 2010 om 6.45 uur. Een groep van 3000 agenten die bestond uit leden van de koninklijke gendarmerie en andere hulpkrachten, bestormde de 6000 demonstranten in het kamp. Onder de demonstranten bevonden zich ook leden van de Polisario die eerder voor onrust hadden gezorgd in verschillende wijken van Laayoune.

Tegen 15.00 uur was de politieactie afgerond en was de situatie onder controle. Onder de politieagenten werden elf doden geteld en zeker 156 zwaargewonden. Onder de demonstranten vielen 36 doden. Ook zijn er tijdens de interventie 163 demonstranten opgepakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team