Zoeken

Marokko houdt Franse advocate tegen in Laayoune

2 mei 2023 - 12:00 - Marokko

©

De Franse advocate Elise Taulet werd in Laayoune gearresteerd en teruggestuurd naar Agadir. Ze wilde in de zuid-Marokkaanse stad zonder accreditatie de veroordeelden in de zaak Gdeim Izik uit 2017 ontmoeten. De zaak is vernoemd naar het kamp waar in 2010 elf Marokkaanse politieagenten en gendarmes werden gedood.

Elise Taulet kon de Sahrawi-activisten die beschuldigd worden van deelname aan de gewelddadige incidenten in het Gdeim Izik-kamp nabij de zuidelijke grens en veroordeeld zijn tot zware straffen, niet bezoeken zoals ze dat wenste toen ze op 24 april op een vlucht vanuit Frankrijk naar Marokko stapte.

Lees ook: Marokko: definitieve uitspraak in Gdim Izik-proces

De advocate "heeft verschillende verzoeken ingediend om haar cliënten te bezoeken om te weten te komen wat hun levensomstandigheden zijn in de Marokkaanse gevangenissen", maar "de Marokkaanse autoriteiten hebben haar accreditatie afgewezen", wat de procedure bij het ministerie van Justitie, het gevangeniswezen en het parket vertraagde, meldt Europa Press.

Lees ook: Marokko wijst Spanjaarden uit

De advocate besloot ondanks de weigering van Marokko om de familieleden van de Sahrawi-activisten in Laayoune te bezoeken. Na een tussenstop in Tan Tan om Mohamed El Hafed Iazza, een voormalige gevangene, en de familie van de gevangene El Hussein Bachir Amaadur te ontmoeten, werd Taulet gearresteerd door de Koninklijke Gendarmerie samen met twee van haar medewerkster in Oued Elouaer, ongeveer 100 km ten noorden van Tan Tan. Ze werd vervolgens naar Agadir teruggestuurd en vrijgelaten.

Bladna.nl