Zoeken

Moord op Amazigh-activist: Sahrawi veroordeeld tot 15 jaar celstraf

27 oktober 2020 - 21:00 - Marokko

©

Een separatistische student is afgelopen woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar voor de moord op een activist van de "Amazigh Cultural Movement." De veroordeelde was in hoger beroep gegaan tegen zijn eerdere veroordeling bij het hof van beroep in Marrakesh.

De moord is gepleegd in 2015 ten tijde van bloedige confrontaties tussen Amazigh-studenten en Sahrawi-separatisten. Het slachtoffer is Omar Khaliq, een fervent verdediger van de Amazigh-zaak, meldt Alyaoum24.

De veroordeelde, die ook wel bekend stond onder de naam "Saddam", werd uitgeleverd aan Marokko nadat zijn aanvraag voor politiek asiel op de Canarische Eilanden was afgewezen. Eind 2019 werd de man in Marokko aangeklaagd voor drie strafbare feiten: opzettelijke moord met voorbedachten rade, mishandeling en verwondingen, en illegaal wapenbezit.

Op 10 april 2018 veroordeelde het Hof van Beroep in Marrakesh al 18 Sahrawi-studenten tot 89 jaar gevangenisstraf omdat ze de rellen op de faculteit hadden veroorzaakt. Bij deze demonstratie raakten ook 7 mensen gewond.

De ouders van het slachtoffer hebben recht op een schadevergoeding van 120.000 dirham, die gezamenlijk door alle beklaagden moet worden betaald. De broers van Omar Khaliq zullen bovendien elk 15.000 dirham ontvangen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team