Zoeken

Covid Marokko: vierde vaccindosis niet uitgesloten

9 november 2021 - 18:40 - Marokko

©

Hoeveel doses coronavaccin zijn er nog nodig vooraleer we volledig beschermd zijn tegen het coronavirus? Minister Khalid Ait Taleb van Volksgezondheid, denkt dat een derde boosterdosis voldoende zal zijn, maar deskundigen denken dat er nog een vierde dosis nodig kan zijn en sluiten seizoensgebonden boosters niet uit.

Een derde prik, zes maanden na de tweede vaccinatie, is op dit moment de voorwaarde voor het verkrijgen van de coronapas. Veel Marokkanen vragen zich echter af of ze in de toekomst nog een vierde prik zullen moeten laten zetten.

Lees ook: Covidvaccin: 35.000 meldingen van bijwerkingen in Marokko

Minister Khalid Aït Taleb zegt dat "er geen vierde dosis zal zijn". Hij benadrukt dat "de huidige situatie geruststellend is". We moeten er volgens hem wel "voor zorgen dat dit niveau wordt behouden, door middel van het sensibiliseren van de bevolking om de voorzorgs- en preventiemaatregelen bij de aanpak van Covid-19 na te blijven leven", zo luidt zijn aanbeveling.

Volgens de bewindsman is de derde dosis voldoende om mensen tegen de ernstigste vorm van de ziekte te beschermen, ook al vereist de komende koudegolf voorzorgsmaatregelen, vooral voor mensen met chronische ziekten en hart- en longaandoeningen. Maar volgens Dr. Said Afif, lid van het Wetenschappelijk Comité voor Vaccinatie, is het van belang om eerst te weten of het virus seizoensgebonden is, voordat er conclusies kunnen worden getrokken. "Als dat zo is, zullen we elk jaar moeten vaccineren," legt hij uit.

Lees ook: Marokko gaf 6 miljard dirham uit voor coronavaccins

"We hebben te maken met de Delta-subvariant, die 10% besmettelijker is, maar we weten nog niet hoe effectief het vaccin is ten opzichte van deze subvariant; de studies zijn nog niet uitgevoerd", voegt hij eraan toe. Daarom heeft "het comité op dit moment geen aanbeveling gedaan betreffende een vierde of vijfde dosis, of voor de vaccinatie van kinderen vanaf vijf jaar en ouder".

Met betrekking tot Marokkanen die geen derde dosis willen is hij geruststellend. "Het is een boosterdosis, zoals voor hepatitis B bijvoorbeeld, waarvoor een vaccinatieschema van drie doses geldt. Het probleem met Covid-19 is dat er geen natuurlijke immuniteit op lange termijn bestaat, zodat vaccinatie meer immunogeen is dan de natuurlijke ziekte," zegt hij. Hij merkt ook op dat kwetsbare-, oudere- of chronisch zieke mensen, ondanks het feit dat zij twee keer zijn ingeënt, ziek zijn geworden met Covid-19 en zelfs op de intensive care terecht zijn gekomen. "Het vaccin is er om hen te beschermen," concludeert hij.

Lees ook: Marokko lanceert vaccinatiecampagne voor derde dosis

Het wetenschappelijk comité voor de vaccinatie wacht op de resultaten van de verschillende lopende studies alvorens een besluit te nemen over de noodzaak van een vierde dosis. "Tot nu toe is een vierde dosis niet ter sprake gekomen in de commissie. Maar aangezien de internationale en wereldwijde ontwikkelingen is dit niet uitgesloten", aldus Dr. Abdelhakim Yahiane, hoofd van de directie Bevolking van het ministerie van Volksgezondheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team