Zoeken

Covidvaccin: 35.000 meldingen van bijwerkingen in Marokko

3 november 2021 - 17:10 - Marokko

©

Het Marokkaanse Antigif- en bijwerkingencentrum (CAPM) heeft laten weten dat van de 35.000 mensen die bijwerkingen hebben gemeld van het coronavaccin, 99,5% enkel uiterst milde complicaties heeft. Volgens de directeur van het centrum, Rachida Soulaymani Bencheikh, gaat het vooral om bijwerkingen die na een paar dagen verdwijnen.

Het CAPM roept de bevolking op om niet te panikeren. De vastgestelde bijwerkingen zijn dezelfde die optreden na het innemen van om het even welk geneesmiddel of na het toedienen van andere vaccins. Ze omvatten met name koorts en vermoeidheid. Volgens Rachida Soulaymani Bencheikh is 80% van de gemelde gevallen afkomstig van gewone burgers, en komen 20% van de meldingen van gezondheidswerkers. De gevallen die door de Wereldgezondheidsorganisatie als ernstig worden beschouwd vertegenwoordigen slechts 0,5%, meldt H24info.

Lees ook: Marokko gaf 6 miljard dirham uit voor coronavaccins

Het centrum heeft een 24-uurs hotline opgezet waar het publiek vermoedelijke bijwerkingen van het Covid-19-vaccin kan melden. Aangiften kunnen ook via een aan het centrum gerichte nota plaatsvinden.

Lees ook: Marokko ontkent overlijden meisje na Pfizer-vaccinatie

Het centrum herinnert er ook aan dat de diagnose en de behandeling van ernstige gevallen onder de verantwoordelijkheid valt van het ministerie van Volksgezondheid via universitaire, regionale en provinciale ziekenhuizen. De kosten van de behandeling worden gedekt wanneer de patiënt niet in aanmerking komt voor verzekering of "Ramed", zegt Rachida Soulaymani Bencheikh.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team