Zoeken

Marokkaans vastgoedmarkt hard getroffen door economische crisis

27 januari 2021 - 20:40 - Economie

©

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zorgen de gevolgen van de corona-pandemie voor een crisis in de wereldeconomie die erger zal zijn dan de financiële crisis in 2008. Verschillende sectoren, waaronder onroerend goed, zullen volgens de instantie een economische schok moeten verwerken.

De verwachting van verschillende Marokkaanse vastgoedexploitanten was dat de Marokkaanse vastgoedmarkt in 2020 juist zou herstellen. Vanaf 2014 presteerde de sector ondermaats. Alleen al in 2019 daalden de vastgoedtransacties met 10,80%, ging het marktaanbod met 4,23% naar beneden en daalden de buitenlandse directe investeringen "FDI" in onroerend goed met 25,07%.

Vanwege de huidige ontwikkeling van de pandemie en het risico op een tweede besmettingsgolf is het niet te verwachten dat de vastgoedmarkt in Marokko zich in de komende maanden zal herstellen. Het uitblijven van duidelijke besluiten om de schade te beperken heeft een effect op zowel de vraag naar en het aanbod van vastgoed. Ook hebben de beperkende gezondheidsmaatregelen een negatief effect op de vastgoedsector. Zo wordt de daling van het aantal vastgoedtransacties geschat op 95%. Bovendien zorgen de beperkingen ervoor dat de bouwsector te maken heeft met een schrijnend tekort aan bouwmaterialen.

Volgens de commerciële vastgoedspecialist Jérôme Carrière liggen er in de huidige markt juist kansen om in vastgoed te investeren omdat "de economische en sociale impact van deze pandemie zal leiden tot de sluiting van veel bedrijven, wat veel investeerders ertoe zal brengen het geld vrij te maken dat zij in bakstenen hebben zitten, wat de markt meer liquide zal maken," meldt Lavieeco.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team