Zoeken

Marokko: hamams en spa’s genekt door coronacrisis

13 juni 2021 - 17:20 - Economie

©

Na een lange periode van gedwongen sluiting door de coronaviruspandemie hebben hamams en health-spa’s in Marokko nog altijd problemen met het opnieuw opstarten van hun activiteiten. Sinds maart mochten de deuren weer open, maar veel klanten blijven nog weg.

Volgens de voorzitter van de Algemene Unie van Ondernemingen en Beroepen (UGEP), Moulay Ahmed Afilal, blijven de hamams, ook nu het warmer begint te worden, voor een groot deel leeg. Er wordt geschat dat het merendeel van de badhuizen gemiddeld voor 10 tot 15% gevuld zijn. Een kleinere groep hamams ontvangt gemiddeld 20 tot 25% van hun maximale capaciteit aan badgasten, meldt persbureau MAP.

Lees ook: Marokko: hamam-personeel behaalt overwinning

Volgens Moulay Ahmed Afilal is de situatie voor hamams onhoudbaar geworden nu de omzet drastisch is gedaald en er ook kosten moeten worden gemaakt om de schade te herstellen die de coronacrisis al had aangericht door de langdurige gedwongen sluiting. En dan zijn er vaak ook nog oplopende schulden van de eigenaren van deze hamams bij leveranciers, de belastingen en banken.

Afilal zegt dat de sector lijdt in stilte en dat de Marokkaanse overheid in gesprek zou moeten gaan met de ondernemers uit de sector om tot een oplossing te komen. Een spa-beheerder in Rabat vertelt aan MAP dat de maatregel waardoor hamams en spa’s slecht 50% van hun capaciteit mogen gebruiken om klanten te ontvangen en de algemene angst om besmet te raken met het coronavirus de voornaamste redenen zijn voor de trage herstart van de sector.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team