Zoeken

Moet Marokko cannabis legaliseren?

12 november 2013 - 12:35 - Marokko

©

Het Amerikaans tijdschrift Foreign Policy oordeelt in een artikel over Marokkaanse cannabis, dat de legalisering van de wietteelt in Marokko het slechte overheidsbeleid weerspiegelt. Marokko laat cannabiskwekers hun gang gaan en arresteert er af en toe één om een beetje autoriteit te tonen.

Zo gaat het al tientallen jaar aan een stuk door, waardoor het noorden van Marokko sinds de jaren ’80 de hoofdstad van de cannabis is geworden. Marokkaanse drugshandelaren hebben nooit zoveel geld verdiend als in die periode.

Als gevolg van druk uit het buitenland, werd Marokko gedwongen tegen de wietteelt te strijden. Ook de beschuldiging volgens dewelke het terrorisme, met name na de aanslagen van Madrid in 2003, werd gefinancierd door Marokkaans drugs werd een drijvende kracht in de strijd tegen cannabis.

Foreign Policy komt terug op een verklaring van Fouad Ali El Himma, waarin hij een debat vraagt over de legalisering van cannabis en het einde van de arrestaties van cannabiskwekers. De politieke elite en met name de PJD-partij aan de macht, staan volgens het tijdschrift ook minder vijandig tegenover een mogelijke legalisering.

Moeten Marokko cannabis legaliseren?

Het voorstel om cannabisteelt in Marokko te normaliseren voldoet aan de internationale normen, met name voor een medisch gebruik. Drugsverslaafden zullen dus nog even moeten wachten om in vrede hun jointje te roken, concludeert Foreign Policy .

Vrijdag heeft Istiqlal-lid Noureddine Mediane de minister van Binnenlandse Zaken Mohamed Hassad aangemoedigd om de jacht op landbouwers in de Rif te eindigen. Meer dan 40.000 van hen worden actueel vervolgd voor het kweken van cannabis.

Een wetsvoorstel over de legalisering van cannabisteelt werd afgelopen mei door de Riffijnse activist Chakib El Khayari ingediend. De tekst zou deze maand in het parlement worden besproken.

Volgens het laatste rapport van de International Narcotics Control Board is Marokko de belangrijkste hasjleverancier van Europa.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team