Zoeken

Marokko blokkeert visa voor buitenlandse echtgenoten van Marokkaanse vrouwen

5 april 2023 - 12:00 - Marokko

©

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken en Afrikaanse Samenwerking, heeft uitleg gegeven betreffende de weigering van Marokko om visa af te geven aan buitenlandse echtgenoten van Marokkaanse vrouwen die in Arabische landen wonen.

Tijdens de wekelijkse sessie van mondelinge vragen in het parlement beantwoordde minister Nasser Bourita een mondelinge vraag van Kamerlid Khalid Es-Satte van de Nationale Unie van Arbeid in Marokko (UNTM), over de hachelijke situatie "van Marokkaanse vrouwen die getrouwd zijn met buitenlanders en geen visa voor hun gezin kunnen krijgen".

Lees ook: Visafraude: België geeft groen licht voor Marokko

Het weigeren van visa is een "soeverein recht dat aan interne wetten en veiligheidsprocedures gehoorzaamt", verklaarde het hoofd van de Marokkaanse diplomatie. Hij voegde eraan toe dat elk "land zich het recht voorbehoudt om zijn eigen systeem te beheren, volgens zijn eigen geldende regels en procedures."

Lees ook: Nederland versoepelt visa voor Marokkanen

Kamerlid Khalid Es-Satte had in zijn vraag gewezen op de weigering van Marokko om visa af te geven aan echtgenoten en kinderen van Marokkaanse vrouwen, die voornamelijk in Arabische landen zoals Irak, Syrië of Palestina wonen. "De echtgenoten van deze Marokkanen zien hun visumaanvragen, voor hen en hun kinderen geweigerd worden door de consulaire diensten, met name in Arabische landen", zei hij. Volgens hem ontnemen deze "wetten de families het recht om tijd door te brengen met hun geliefden en terug te keren naar hun thuisland, door hen een slecht beeld van Marokko te geven".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team