Zoeken

Toekomst gaspijpleiding Maghreb-Europa op de helling

28 mei 2021 - 17:40 - Economie

©

De toekomst van de gaspijpleiding Maghreb-Europa zal over vier maanden bezegeld worden. Op dat moment loopt de overeenkomst tussen Algerije en Marokko namelijk af voor de exploitatie ervan. De spanning tussen de twee landen is niet bevorderlijk voor een verlenging van dit contract, dat nadelig is voor Spanje.

Spanje heeft met vooruitziende blik maatregelen genomen om een onderbreking van de aardgasvoorziening door Algerije te voorkomen, indien het contract tussen dit land en Marokko voor de exploitatie van de gaspijpleiding Maghreb-Europa niet wordt verlengd, zo heeft een bron aan El Confidencial Digital meegedeeld. De 1400 km lange pijpleiding, die al 25 jaar in bedrijf is vanuit Hassi R’mel, levert gas aan Spanje en Portugal via Marokko.

"Spanje is erin geslaagd met Algerije een regeling te treffen voor een mogelijk bevoorradingsprobleem, in geval van escalatie van represailles tegen Algerije door Marokko," aldus dezelfde bron. Het gevonden alternatief bestaat uit het terugvallen op de Medgaz Gaspijpleiding, die eigendom is van Sonatrach (51%) en Naturgy (49%). Op die manier behoudt Algerije zijn positie als belangrijkste gasleverancier van Spanje, omdat het "over twee pijpleidingen beschikt die de twee landen met elkaar verbinden, waardoor het vervoer veel goedkoper wordt", aldus El Confidencial.

Volgens de Spaanse autoriteiten "heeft het conflict tussen Madrid en Rabat de vernieuwing bemoeilijkt". Zij hebben van Algerijnse zijde, en met name van Sonatrach, garanties gekregen voor een continuïteit in de levering van voldoende hoeveelheden gas om een prijsstijging zoals die van afgelopen winter te voorkomen. Sonatrach was verantwoordelijk voor deze situatie, zij hebben "het gas dat zij aan Spanje moesten leveren, tegen een hogere prijs verkocht aan China of Japan en profiteerden van het feit dat deze landen op dat moment ook te lijden hadden onder een ernstige koudegolf", aldus diplomatieke bronnen.

Anderzijds zal ook Marokko de gevolgen ondervinden van het besluit van Algerije om het contract voor de gaspijpleiding Maghreb-Europa niet te verlengen. Deze situatie zal het koninkrijk dwingen bijna de helft van haar gasverbruik te kopen op een markt die geïndexeerd is aan de Brent, tegen een prijs die voortdurend stijgt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team