Zoeken

Marokko veroordeelt bezoek Israëlische minister aan Al-Aqsa-moskee

6 januari 2023 - 18:00 - Marokko

©

Marokko heeft het bezoek van de nieuwe Israëlische minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben Gwir, aan de esplanade van de Al-Aqsa moskee scherp veroordeeld.

Dit bezoek wordt als een provocatie beschouwd en vond plaats enkele dagen na de goedkeuring van een resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties tegen de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Marokko heeft voor de resolutie gestemd. Koning Mohammed VI is voorzitter van het Al-Quds Comité en roept op tot "het behoud van de wettelijke en historische status van Al-Quds en Al-Aqsa. Zo kunnen escalatie en eenzijdige en provocerende acties worden vermeden".

Lees ook: Marokkaanse jood onder topministers in nieuwe regering Netanyahu

Het bezoek is ook door verschillende internationale prominenten veroordeeld. Volgens Hamas-woordvoerder Hazem Qassem is het bezoek van Ben Givir een "misdaad". "Ons volk zal zijn heilige plaatsen en de Al-Aqsa moskee blijven verdedigen", aldus Hazem Qassem. Ook het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, het door Israël bezette Palestijnse gebied, noemde het bezoek een "ongekende provocatie".

Het bezoek van Ben Givir werd wereldwijd eveneens sterk veroordeeld, van Jordanië tot Iran en van Libanon tot het Witte Huis. Farhan Haq, plaatsvervangend woordvoerder van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, benadrukte het belang van de handhaving van de status quo op de heilige plaatsen. Hij wees erop dat de Verenigde Naties iedereen oproept om zich niet in te laten met handelingen die de spanningen op en rond de heilige plaatsen zouden kunnen doen toenemen.

Lees ook: Marokko reageert op inval Israëlische troepen in Al-Aqsa Moskee

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei in een verklaring dat hij "vastbesloten is de status quo strikt te handhaven". Dit is niet de eerste keer dat Itamar Ben Gvir de heilige plaats bezoekt. Als parlementslid heeft hij het ook al eens gedaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team