Zoeken

Marokko: bestrijding gronddiefstal heeft effect

28 mei 2021 - 16:20 - Marokko

©

Tijdens een plenaire vergadering in het Marokkaanse parlement heeft de minister van Justitie, Mohamed Benabdelkader, bekend gemaakt dat er in Marokko grote vorderingen zijn gemaakt in de aanpak van landdiefstal.

Volgens de minister van Justitie hebben de nieuwe maatregelen om de diefstal van grond te bestrijden geleid tot een sterke vermindering van het fenomeen in de afgelopen jaren. "Ik geloof dat er een grote evolutie heeft plaatsgevonden in de vermindering van dit fenomeen, dat in ieder geval niet meer groter wordt", verklaarde Mohamed Benabdelkader. Tot en met 30 maart 2021 waren er 42 landdiefstalzaken in behandeling bij het openbaar ministerie, waarvan 17 zaken zich nog in de onderzoeksfase bevinden. Drie van deze rechtszaken zijn voor de eerste keer voor de rechter gebracht en ook lopen er nog 14 zaken in hoger beroep en 8 zaken in cassatie.

Volgens de minister is de oprichting van de multi-sectorale commissie tegen gronddiefstal van het ministerie van Justitie, het geheim van het succesvolle beleid van de Marokkaanse overheid.

Daarnaast wordt de effectieve aanpak om gronddiefstal te bestrijden mogelijk gemaakt door hervormingen van de Code of Real Rights, het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en de Dahir van Verplichtingen en Contracten, benadrukte de minister.

Bladna.nl