Zoeken

Marokko: Schengenvisa verkocht voor 15.000 euro?

7 december 2023 - 17:30 - Marokko

©

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is een onderzoek gestart naar de verkoop van Schengenvisa aan Marokkaanse burgers via het Spaanse consulaat in Nador, na meerdere klachten hierover.

De prijs voor het verkrijgen van deze visa zouden oplopen tot 15.000 euro. Diplomatieke bronnen vertelden aan de krant El Español dat het lopend onderzoek niet direct verband houdt met visumhandel.

Lees ook: Visumfraude zet Spaans consulaat in Tanger in rep en roer

Lokale media schreven in de afgelopen dagen over een mogelijke zaak van handel in Schengenvisa waarbij het consulaat van Nador betrokken zou zijn, samen met tussenpersonen die tussen 10.000 en 15.000 euro per visum vragen. Deze berichten suggereren dat het consulaat visumaanvragen accepteert via deze tussenpersonen, zonder dat de vereiste wettelijke criteria worden nageleefd.

Een soortgelijk geval werd eerder al gemeld in het consulaat van Tanger. Onderzoek naar deze fraude resulteerde in de arrestatie van twee personen en het ontslag van een medewerker van het consulaat. In Tanger waren al eerder onregelmatigheden aan het licht gekomen, met name dankzij een melding van een politieagent in 2012, wat leidde tot een onderzoek door het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Gemeenteraadslid Tanger centraal in fraudezaak Schengenvisa

In Nador hebben de autoriteiten vorig jaar de eigenaar van een apotheek nabij het Spaanse consulaat gearresteerd na de ontdekking van documenten gerelateerd aan Spaanse visa bij een huiszoeking. Deze persoon is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. De Marokkaanse politie heeft tevens acht verdachten aangehouden in de steden Oujda, Berkane en Nador, voor hun vermeende betrokkenheid bij deze fraude en samenwerking met criminele organisaties die migranten naar Marokko smokkelen.

Bladna.nl