Zoeken

Spanje weigert staatsburgerschap aan "Marokkaanse spion"

11 oktober 2022 - 19:00 - Wereld

©

De Spaanse nationale rechtbank heeft de naturalisatie geweigerd van een medewerker van het Marokkaanse consulaat in Madrid, omdat hij een agent zou zijn van de Marokkaanse inlichtingendienst. De man wordt sinds 2011 door het Nationale Inlichtingencentrum (CNI) in de gaten gehouden.

De magistraten baseren hun beslissing op een rapport van de Spaanse geheime diensten waarin de medewerker van het Marokkaanse consulaat in Madrid ervan wordt beschuldigd "nauwe banden met zijn land van herkomst" te hebben en een "plaatselijke agent" van de "inlichtingendienst" van dat land te zijn. Verder staat dat hij banden heeft "met het huidige hoofd van de Marokkaanse inlichtingendienst in Spanje". De Marokkaanse consulaatmedewerker verwerpt de beschuldigingen, meldt El Pais.

Lees ook: Kinderen Zouhira zijn in Spanje geboren, maar krijgen nationaliteit niet

In zijn beslissing van 14 september stelt de Spaanse nationale rechtbank dat de aanvrager de naturalisatieprocedure in oktober 2010 heeft opgestart. Hij haalt als reden daarvoor het feit aan dat hij tussen 1989 en 1994 in Spanje studeerde. Hij keerde in 2006 terug om als tolk te werken bij het Marokkaanse consulaat in Sevilla en werd in 2015 in Madrid gedetacheerd. De man is getrouwd met een Spaanse vrouw van Marokkaanse afkomst en is vader van twee Spaanse kinderen. Hij heeft geen strafblad, is "goed geïntegreerd in de Spaanse cultuur en levenswijze" en spreekt "vloeiend" Spaans, volgens rapporten van de burgerlijke stand, het openbaar ministerie en de veiligheidsdiensten.

Ondanks al deze gunstige voorwaarden werd hem de Spaanse nationaliteit ontzegd vanwege "redenen van openbare orde of nationaal belang", op basis van het CNI-rapport. CNI-rapporten tegen de naturalisatie van buitenlanders beperkten zich tot 2013 tot de opmerking dat de verzoeker een gevaar vormde voor de "nationale veiligheid". Maar tussen 2011 en 2013 heeft de Hoge Raad in vier van zijn arresten geoordeeld dat de rapporten moeten worden gemotiveerd om de buitenlandse burger niet zonder verdediging te laten.

Lees ook: In Frankrijk geboren Laïla worstelt om nationaliteit te verkrijgen

Het CNI-rapport waarop de nationale hoorzitting zich baseert, dateert van april 2019. In het document staat dat er bewijs is dat de Marokkaanse werknemer al minstens 10 jaar in verband wordt gebracht met de Marokkaanse geheime diensten. De man ontkent "elke samenwerking met de Marokkaanse inlichtingendienst" en bekritiseert het "laconieke" karakter van het CNI-rapport, dat de vermeende spionageactiviteiten niet in detail beschrijft. Maar volgens de rechtbank is het CNI-rapport "voldoende duidelijk". In de afgelopen tien jaar is de aanvraag van vier andere Marokkaanse burgers die de Spaanse nationaliteit aanvroegen, afgewezen op basis van soortgelijke CNI-rapporten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team