Zoeken

Pedro Sanchez mogelijk door Marokkaanse inlichtingendienst bespioneerd in mei 2021

4 mei 2022 - 19:40 - Wereld

©

Spanje ontdekte een netwerk van Marokkaanse geheime agenten in La Rioja in mei 2021. In dezelfde maand werden de mobiele telefoons van Pedro Sanchez en Margarita Robles bespioneerd met Pegasus. In dezelfde periode werd Polisario-leider Brahim Ghali onder een valse identiteit in een ziekenhuis in Spanje opgenomen.

Het Spaanse cryptologiecentrum CCN van het nationale inlichtingencentrum CNI, heeft op 1 mei twee technische rapporten naar de regering gestuurd om de hack van de mobiele telefoons van Pedro Sanchez en zijn minister van Defensie te bevestigen. Tijdens een persconferentie op maandag in het Moncloa paleis, heeft de minister van Presidentiële Zaken, Félix Bolaños, gezegd dat de mobiele telefoons van Sanchez en Robles met behulp van de Israëlische Pegasus-software in mei en juni 2021 zijn bespioneerd, zo meldt Ok Diario.

Lees ook: Heeft Marokko de telefoon van Pedro Sanchez gehackt met Pegasus?

Uit een grondige analyse van beide toestellen door de CCN, bleek dat een aanzienlijke hoeveelheid gegevens (2,6 GB in mei en 130 MB in juni 2021) afkomstig was van de telefoon van het hoofd van de Spaanse regering, en 9 MB van die van de minister van Defensie. Het Openbaar Ministerie heeft een klacht ingediend tegen onbekenden bij het Nationaal Hooggerechtshof, dat bevoegd is om de zaak te onderzoeken, zei Bolaños.

De telefoon van Sanchez werd gehackt in mei 2021, wat samenvalt met de komst van Polisario-leider Brahim Ghali naar Spanje, wat leidde tot een ernstige diplomatieke crisis met Marokko. Karima Benyaich, de ambassadeur van het koninkrijk in Madrid, werd teruggeroepen en Marokko verbrak alle contact met Spanje. Op dat moment heeft Marokko verschillende agenten van de inlichtingendienst in Logroño ingezet, waar Ghali in het ziekenhuis van San Pedro was opgenomen, aldus dezelfde bron. Ten minste twee van deze agenten verbleven in een hotel op de Gran Vía Juan Carlos I Avenue.

Lees ook: Pegasus-affaire: Israël verwerpt beschuldigingen van spionage door Marokko

De bewegingen van de Marokkaanse agenten werden nauwlettend gevolgd door de contraspionagedienst van de CNI, die tot taak heeft buitenlandse inlichtingenoperaties tegen Spanje op te sporen en te neutraliseren. Volgens goed ingelichte bronnen beschikt de CNI over de middelen om de precieze oorsprong van de spionage te achterhalen. Maar ze zal in geen geval de auteur onthullen, om elk diplomatiek conflict met Marokko, Rusland, China of Cuba te vermijden, landen die allemaal in het bezit zijn van de Pegasus-software.

Bladna.nl