Zoeken

Pegasus-zaak: Marokko ontkent aantijgingen van spionage

23 juli 2021 - 11:20 - Marokko

©

De Marokkaanse regering heeft gereageerd op de aantijgingen dat een nationale veiligheidsdienst ongeveer 30 journalisten zou hebben bespioneerd met spyware die is ontwikkeld door een Israëlisch softwarebedrijf. Niet alleen ontkennen de Marokkaanse autoriteiten dat zij hiervoor verantwoordelijk zijn, ze hebben ook aangekondigd stappen te ondernemen om Marokko van alle blaam te zuiveren.

Afgelopen maandag heeft de Marokkaanse regering gereageerd op de publicatie van een verhaal van het journalistencollectief Forbidden Stories waaruit onder andere zou blijken dat Marokko journalisten zou hebben bespioneerd met de zogeheten "Pegasus-software". Het koninkrijk heeft alle aantijgingen ontkend die in verschillende krantenartikelen zijn geuit.

Lees ook: Marokko gebruikte Israëlisch spionageprogramma tegen activisten

In het bericht sprak de regering "haar grote verbazing uit over de publicatie van foutieve informatie waarin hun auteurs ten onrechte beweren dat Marokko via computersoftware de telefoons van verschillende nationale en buitenlandse publieke figuren en functionarissen van internationale organisaties heeft geïnfiltreerd". Ook verklaart de regering "deze ongegronde valse beschuldigingen categorisch af te wijzen en te veroordelen, zoals eerdere soortgelijke beschuldigingen van Amnesty International."

"Marokko is een rechtsstaat die de geheimhouding van persoonlijke communicatie garandeert door de kracht van de Grondwet en krachtens de contractuele verplichtingen van het koninkrijk en de wetten die de bescherming van persoonsgegevens en de cyberbeveiliging garanderen voor alle burgers in Marokko", zo laat de Marokkaanse regering weten. Ook wordt vermeld dat spioneren strafbaar is volgens de Marokkaanse grondwet en dat de regering om deze reden dit niet heeft kunnen doen.

De Marokkaanse overheid weerspreekt ook de aantijging dat er spyware is aangekocht om mensen in Marokko te kunnen bespioneren en hekelt het feit dat het journalistencollectief geen bewijs heeft aangeleverd voor de aankoop van de Pegasus-software.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team