Zoeken

Apple lanceert software-update tegen Pegasus-spyware

15 september 2021 - 17:00 - Marokko

©

Apple komt met een software-update die het lek moet dichten in de Pegasus-software, die door Marokko zou zijn gebruikt om staatshoofden, waaronder de Franse president Emmanuel Macron, te bespioneren.

Pegasus kan misbruik maken van een kwetsbaarheid in iMessage, het berichtensysteem van Apple, om toestellen te infecteren. Slachtoffers hoefden niet eens op een frauduleuze link te klikken om hun apparaten te infecteren, meldt 20 Minutes. Het lek werd maandag onthuld door Citizen Lab, een cyber-onderzoekseenheid van de Universiteit van Toronto. Zij ontdekten dat de iPhone van een Saoedische activist was geïnfecteerd met Pegasus, spyware die NSO Group ontwikkelde. Volgens de organisatie maakt Pegasus "ten minste sinds februari 2021" gebruik van deze kwetsbaarheid.

Lees ook: Pegasus-zaak: Marokko ontkent aantijgingen van spionage

"De exploit, die we FORCEDENTRY hebben gedoopt, is gericht op de beeld-rendering bibliotheek van Apple en was effectief tegen Apple iOS, MacOS en WatchOS-apparaten," de besturingssystemen op iPhones, Mac-computers en Apple Watches. "Apple is op de hoogte dat deze kwetsbaarheid mogelijk is uitgebuit", schrijft Citizen Lab in zijn maandag gepubliceerde notitie over het lek. Om zich tegen de Pegagus-software te beschermen, zullen Apple-gebruikers hun toestellen moeten updaten.

Het Israëlische bedrijf NSO Group, dat de software fabriceert, beweert dat het zijn spyware alleen verkoopt aan regeringen die voldoen aan strenge normen op vlak van mensenrechten. "We blijven inlichtingendiensten over de hele wereld voorzien van levensreddende technologieën om terreur en misdaad te bestrijden", aldus het bedrijf in een verklaring.

Lees ook: Marokko ontdekte aanwezigheid Polisario-leider in Spanje dankzij Pegasus software

Citizen Lab was actief betrokken bij het onderzoek van Forbidden Stories en haar partners, waaronder Amnesty International. Volgens de bevindingen van het onderzoek hebben de Marokkaanse inlichtingendiensten zich met Pegasus gericht op 10.000 nummers, hoofdzakelijk Marokkaanse, Algerijnse en Franse. Onder hen ook die van de Franse president Emmanuel Macron, voormalig premier Edouard Philippe, 14 leden van de regering en Algerijnse ambtenaren, waaronder Saïd Bouteflika, de broer van de afgezette voormalige president Abdelaziz Bouteflika. Marokko verwerpt deze beschuldigingen.

Bladna.nl