Zoeken

VS keurt wapendeal met Marokko goed

19 juni 2024 - 16:00 - Marokko

©

De Verenigde Staten hebben groen licht gegeven voor de verkoop van geavanceerde HIMARS-raketlanceersystemen aan Marokko.

De deal, met een geschatte waarde van 524 miljoen dollar, omvat 18 HIMARS-lanceerinstallaties en verschillende types munitie, waaronder de langeafstandsraket ATACMS met een bereik van 300 kilometer.

Lees ook: Marokko: moderne F-16’s, maar niet voor 2027

De Amerikaanse goedkeuring komt er na een aanvraag van Marokko om de wapensystemen te kopen. De Amerikaanse autoriteiten stellen dat de verkoop de buitenlandse politiek en de nationale veiligheid van de Verenigde Staten zal steunen door "de veiligheid van een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot te helpen verbeteren." Marokko wordt gezien als een belangrijke speler in de stabiliteit en economische vooruitgang van Noord-Afrika.

De HIMARS-systemen zullen de interoperabiliteit van de Marokkaanse koninklijke strijdkrachten (FAR) met Amerikaanse troepen versterken. De FAR en de Verenigde Staten oefenen regelmatig samen, met een focus op de bestrijding van terrorisme en extremisme in de Maghreb- en Sahelregio’s.

Lees ook: Marokkaans leger: historisch defensiebudget in 2024

De verkoop van de HIMARS-raketlanceersystemen is een belangrijke stap in de militaire modernisering van Marokko. De systemen zullen het koninkrijk een aanzienlijke boost in vuurkracht en precisie geven, waardoor het beter is uitgerust om te reageren op regionale bedreigingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team