Zoeken

Algerije woedend op Afrikaanse Unie na benoeming Marokkaanse diplomate

21 april 2023 - 12:00 - Wereld

©

Algerije is woedend over de benoeming van een Marokkaanse diplomate in de functie van permanent vertegenwoordiger van de Unie van de Arabische Maghreb (AMU), bij de Afrikaanse Unie (AU) en hekelt ook de ontvangst van haar geloofsbrieven door voorzitter Mahamat Faki van de Commissie van de Afrikaanse Unie.

De goedkeuring van de Marokkaanse diplomate Amina Selmane, als permanente vertegenwoordiger van de Unie van de Arabische Maghreb, heeft de woede van Algerije gewekt. In een door de APS doorgegeven verklaring spreekt Algerije "zijn diepe verbazing uit over het besluit [...] van de voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, de heer Mahamat Faki, om de zogenaamde geloofsbrieven van een Marokkaanse diplomate in ontvangst te nemen".

Lees ook: "Betrekkingen Marokko Algerije zullen niet snel verbeteren"

Volgens het Algerijnse ministerie presenteerde de Marokkaanse diplomate zich "valselijk" als vertegenwoordiger van de AMU. "Dit onverantwoordelijk gedrag is des te meer ontoelaatbaar omdat het volgt op dringende protesten van de Algerijnse autoriteiten bij de Commissie van de Afrikaanse Unie, om de vermeende benoeming als niet relevant te beschouwen. Overeenkomstig de teksten die de werking regelen van de Unie van de Arabische Maghreb, valt de beslissing ook op geen enkele manier onder de prerogatieven van de secretaris-generaal van de AMU, van wie het laatste ambtstermijn definitief eindigde op 1 augustus 2022, maar die met deze zoveelste bedriegerij de agenda dient die door zijn land van verblijf wordt bepaald," aldus het Algerijnse ministerie in een verklaring.

Lees ook: Algerije kritisch op Marokkaans standpunt Maghreb-Unie

Algerije zegt "dat het nooit is geraadpleegd over deze benoeming, die buiten de regels van het Verdrag tot oprichting van de AMU van februari 1989 heeft plaatsgevonden". Algerije verwerpt ook de term "interim" die door de Commissie van de Afrikaanse Unie werd gebruikt als "juridisch instrument" om de voormalige secretaris-generaal van de AMU te benoemen en "benadrukt dat het Verdrag van februari 1989 tot oprichting van de AMU niet in deze positie voorziet". Het land verwacht dat "de Commissie van de AU haar definitieve standpunt over deze flagrante en onaanvaardbare schending van het protocol en de rechtsregels verduidelijkt".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team