Zoeken

Marokko: invoering alternatieve straffen aanstaande

27 december 2020 - 13:00 - Marokko

©

Minister Mohamed Benabdelkader van Justitie heeft aangekondigd dat een wetsvoorstel voor de invoering van alternatieve straffen binnenkort wordt aangenomen. De suggestie om andere straffen op te leggen dan een gevangenisstraf is meer dan twee jaar geleden al gedaan in een voorontwerp van het Marokkaanse wetboek van strafrecht.

De minister deed de aankondiging tijdens een presentatie over de hervorming van het Marokkaanse strafbeleid in een zitting van de Regeringsraad. Hierin bevestigde hij dat ook Marokko het huidige dwang- en strafbeleid als achterhaald beschouwt.

Er moet in de toekomst worden ingezet op moderne methoden om conflicten op te lossen met aandacht voor de menselijke maat. Dit betekent concreet dat de bestaande instrumenten van reclassering, integratie en rehabilitatie zullen worden uitgebouwd. Bovendien moeten rechters volgens de minister de mogelijkheid krijgen om in meer gevallen boetes op te leggen, waarbij rekening moet worden gehouden met de materiële middelen van de gevangene, bepaalde rechten te beperken en om controle-, preventieve of rehabilitatiemaatregelen op te kunnen leggen.

"In een bijna constante toename veroorzaakt het aantal gevangenen in voorlopige hechtenis de verzadiging van penitentiaire inrichtingen. Bij gebrek aan opname blijven alternatieve straffen een optimale oplossing", zei Mohamed Benabdelkader. Volgens hem maken vrijheidsstraffen het mogelijk om recidive te bestrijden en de druk op het gevangenissysteem te verlichten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team