Zoeken

Marokko haalt hard uit naar Algerije over Sahara

7 maart 2018 - 18:00 - Marokko

©

Marokko heeft Algerije er dinsdag van beschuldigd de "volkstelling en registratie van de bevolking in de kampen van Tindouf" te weigeren en "zijn internationale verantwoordelijkheden" jegens deze bevolkingsgroep niet te nemen.

Hassan Boukili, zaakgelastigde van Marokko in Genève, verklaarde tijdens de 71e sessie van het Permanent Comité van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR), dat Algerije de situatie van de ’Sahrawi-vluchtelingen’ zelf had gecreëerd om het uit te buiten. De Algerijnse autoriteiten weigeren volgens Boukili deze mensen vrij naar Marokko te laten terugkeren.

Voor de diplomaat is "de weigering van Algerije om deze populaties te registreren een duidelijke schending van de Conventie van 1951, het mandaat van de UNHCR en de resoluties van de Veiligheidsraad waarin wordt opgeroepen tot deze volkstelling."

Het doel van Algerije is geen duidelijkheid te geven over het aantal mensen die in de kampen verblijven en "die nauwelijks 20.000 tot 25.000 mensen zou overschrijden". "Bovendien vreest Algerije, dat jarenlang misbruik heeft gemaakt van de vrijgevigheid van donoren met een fictief aantal van 165.000 mensen, ter verantwoording te worden geroepen voor de verduistering van deze hulp".

Volgens Hassan Boukili is "Algerije bang dat de wereld zal ontdekken hoeveel Algerijnen er in deze kampen leven en het aantal leidinggevenden van de Polisario die een buitenlandse nationaliteit hebben verkregen maar nog steeds profiteren van humanitaire hulp ten koste van de bevolking in deze kampen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team