Zoeken

Marokkaanse Sahara: Omar Hilal haalt opnieuw hard uit naar Algerije

11 oktober 2017 - 15:30 - Marokko

©

De vaste vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties, Omar Hilal, heeft Algerije ervan beschuldigd de Polisario te ‘instrumentaliseren’ om de kansen op een politieke oplossing voor de Sahara te ondermijnen.

Op dinsdag verklaarde de Marokkaanse ambassadeur dat Algerije de enige verantwoordelijke is voor het falen van de vredespogingen die tot nu toe werden ondernomen.

Volgens Omar Hilal stond Algerije onder meer achter de toetreding van de Arabische Democratische Republiek Sahara (ADSR) tot de Organisatie van Afrikaanse Eenheid in 1984. Als reactie verliet Marokko de organisatie hetzelfde jaar.

Algerije verzette zich ook openlijk tegen een oplossing dat in 2002 door James Baker, toen persoonlijke gezant van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, werd voorgesteld. Marokko had toen met het voorstel van Baker ingestemd. Algerije zette tevens “enorme financiële middelen en diplomatieke bondgenoten in” om het autonomievoorstel dat in 2007 door Marokko aan de veiligheidsraad was voorgesteld te doen mislukken.

Hilal vervolgde dat Algerije een telling van de bevolking in de kampen van Tindouf blijft weigeren, uit vrees dat de internationale gemeenschap ontdekt dat hun aantal veel lager is dan Algerije pretendeert. In de kampen zouden minder dan 30.000 mensen verblijven.

"Aan Algerije die de oorzaak is van dit regionale geschil, aan Algerije die de touwen in handen heeft, aan Algerije die de inspanningen van de VN belemmert voor een oplossing voor dit geschil, aan Algerije die nee zegt aan alle positieve initiatieven van Marokko, aan Algerije die haar grenzen met Marokko al een kwart eeuw gesloten houdt, tegen de elementaire regels van goede burenrelaties, aan Algerije die de ontwikkeling van de Unie van de Arabische Maghreb belemmert door middel van het geschil over de Sahara, waardoor de regionale integratie in gevaar wordt gebracht, aan Algerije die tevergeefs een felle campagne leidde om de terugkeer van Marokko in de Afrikaanse familie te bestrijden, aan Algerije zeggen we dat de oplossing voor het conflict over de Sahara-kwestie met Algerije zal gebeuren of nooit zal plaatsvinden. Aan Algerije zeggen we dat zij haar volledige verantwoordelijkheid moet nemen in dit geschil en aan de onderhandelingstafel moet gaan zitten voor een definitieve oplossing.”

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team