Zoeken

Marokko-Algerije: de haat ontmantelen

27 februari 2024 - 18:00 - Marokko

©

De spanningen tussen Marokko en Algerije zijn nooit echt weggeweest, maar lijken nu een "point of no return" te hebben bereikt. Het Algerijnse militaire regime heeft met succes haat tegen Rabat gezaaid, wat tot uiting kwam in uitbundige vreugdetaferelen in Algerije na de vroege uitschakeling van de Marokkaanse voetbalploeg op de Afrika Cup 2023.

Ondanks deze sombere vooruitzichten is Amr Abbadi, analist en politicoloog aan de Universiteit van Orléans, optimistisch over een verbetering van de betrekkingen tussen de twee buurlanden. Hij ziet een belangrijke rol weggelegd voor intellectuele elites, onderzoeksinstituten en denktanks.

Lees ook: De Sahel, het ander gebied dat Marokko en Algerije verdeelt

De intellectuele elites van Marokko en Algerije kunnen een sleutelrol spelen in het de-escaleren van de crisis. Abbadi stelt in een opiniestuk in Jeune Afrique dat ze hun landgenoten via hun mediakanalen moeten sensibiliseren. Dit kan door publicaties, deelname aan discussies en gebruik van sociale media. Abbadi benadrukt dat het belangrijk is om vooroordelen te bestrijden en dialoog en wederzijds begrip te bevorderen.

Historici kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren. Abbadi suggereert dat ze gezamenlijk de momenten van solidariteit tussen de twee landen belichten. Algerijnse historici kunnen bijvoorbeeld de Marokkaanse militaire steun in de Slag bij Isly (1844) en de toespraak van Koning Mohammed V voor de onafhankelijkheid van Algerije in de VN benadrukken. Marokkaanse historici kunnen de steun van Algerije voor Marokko in tijden van crisis benadrukken.

De universiteiten kunnen ook een rol spelen. Ondanks de gesloten grenzen kunnen virtuele uitwisselingsprogramma’s studenten en onderzoekers van beide landen samenbrengen. Dit bevordert wederzijds begrip en interculturele dialoog, wat de basis legt voor toekomstige samenwerking en verzoening.

Lees ook: Sahara: Algerije spelbreker bij VN

Abbadi concludeert dat de betrokkenheid van intellectuele elites cruciaal is om de perceptie van de ander te veranderen en een klimaat van vertrouwen en samenwerking tussen Marokko en Algerije te creëren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team