Zoeken

Marokko-Algerije: grens al 30 jaar gesloten

28 oktober 2023 - 16:00 - Marokko

©

De Zandoorlog, een conflict dat zich in oktober 1963 aan de grens tussen Algerije en Marokko voltrok, is al 60 jaar oud. De grens tussen de twee landen wordt echter sinds 1994 gesloten gehouden door Algerije vanwege spanningen met Marokko en is slechts sporadisch geopend, meestal om humanitaire redenen of om de lichamen van Marokkaanse migranten te repatriëren.

Marokko verwierf zijn onafhankelijkheid van Spanje en Frankrijk in 1956, terwijl Algerije in 1962 een einde maakte aan de Franse kolonisatie. Marokko evolueerde naar een constitutionele monarchie, waar wijlen Koning Hassan II te maken kreeg met eisen van de Istiqlal-partij en de Nationale Unie van Volkskrachten. Algerije, aan de andere kant, ervoer een burgeroorlog gewonnen door Ben Bella, gesteund door het leger. Enkele maanden later kwamen Kabylen in opstand tegen Ben Bella’s regime.

Lees ook: Algerije houdt opnieuw militaire oefeningen aan grens Marokko

Door de escalerende spanningen in het grensgebied en bezorgd over mogelijke invallen, besloot Marokko zijn grens te versterken door het leger in te zetten. Deze actie werd door Ben Bella geïnterpreteerd als steun voor de rebellie van de Kabylen, wat leidde tot een oorlog aan de grens en de bezetting door het Algerijnse leger van de grensposten Tinyub en Hassi Beida. Als reactie stuurde Marokko 1000 soldaten, geleid door kolonel Habibi, naar Tinyud en Hassi-Beida. De Algerijnse soldaten boden ongeveer twee uur weerstand voordat ze zich terugtrokken naar Tinfuchi.

Na dit incident begon de feitelijke oorlog op 16 oktober, toen Ben Bella aanvallen lanceerde tegen Figuig, Oujda, de haven van Usada en de grensposten van Hassi-Beida. Beide legers hadden elk ongeveer 40.000 soldaten gemobiliseerd. Terwijl het Marokkaanse leger meer ervaren en uitgerust was, had het Algerijnse leger de steun gekregen van Fidel Castro. Op 27 oktober beëindigden de twee landen de vijandelijkheden en drie dagen later organiseerde de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) een vredesconferentie in Bamako, Mali.

Lees ook: Noodkreet families voor opening grens Marokko-Algerije

Volgens El Debate waren deze confrontaties uitgebroken vanwege het ontbreken van een verdrag dat de grens tussen de twee landen afbakent en het feit dat de kaarten op sommige punten onnauwkeurig waren. De grens was door de Fransen vastgesteld. In 1845 werd een rechte lijn van 130 kilometer getrokken van Port-Say naar Mount Teniet-Sassi en een andere tot Colomb-Béchar werd bekrachtigd door wijlen Koning Mohammed V in 1928. Het grensprobleem werd pas opgelost met de Rabat-conventie van 1972, geratificeerd door Algerije een jaar later en door Marokko in 1992. Deze grens is al drie decennia gesloten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team