Zoeken

Marokko vreest aanslagen en mobiliseert leger

16 augustus 2014 - 19:56 - Marokko

©

In Marokko staat het leger sinds enkele dagen paraat om aanvallen af te slaan. Troepen zijn onder meer ingezet voor luchtverdediging op de zeedijk van Casablanca, in het gebied El Hank nabij de vuurtoren, waar lucht-grondraketten en andere militaire wapens zijn opgesteld.

In het Koninkrijk wordt sterk gespeculeerd over het verband tussen de militaire inzet en de terroristische dreiging in het land en de rest van Noord-Afrika. Bronnen van Alyaoum24 citeren rapporten van de Verenigde Staten waarin met nadruk wordt gewaarschuwd voor terreuraanslagen zoals die van 11 september 2001 waarbij de Twin Towers in New York werden vernietigd.

Aan luchtverkeersleiders werd gevraagd om uiterst waakzaam te zijn en de controleprocedures te versterken voor vliegtuigen die het Marokkaanse luchtruim doorkruisen.

Marokkaanse strijdkrachten werden ook onder meer ingezet in Mohammedia, nabij de Samir, enige olieraffinaderij van Marokko, en bij de dam van Al Wahda in de provincie Taounate.

Abu Bakr al-Baghdadi, leider van de Islamitische Staat

Marokko bedreigd door Islamitische Staat

Mohamed Hassad, minister van Binnenlandse Zaken, had in juli laten weten dat teruggekeerde leden van de Islamitische Staat Daesh een terroristische dreiging vormen voor Marokko. Hij meldde toen ook dat de regering had besloten om het dreigingsniveau voor terrorisme naar rood te verhogen. Dat is de hoogste alarmfase in Marokko.

Eerder deze week meldden Spaanse media dat Marokko Spanje had gewaarschuwd voor de terugkeer van 3000 Marokkaanse strijders uit Syrië en Irak. Deze vechters zijn in staat om zowel aanslagen te plegen in Marokko als in Spanje, met name in de bezette enclaves Sebta en Melilla.

Marokkanen in conflictgebieden

Volgens minister Mohamed Hassad vechten nog steeds tussen 2600 en 3200 Marokkanen in Syrië. Onder Marokkaanse strijders in Syrië bevinden zich niet enkel uitvoerders, maar ook Emirs (leger en financiën) en religieuze rechters met veel macht.

Bladna.nl