Zoeken

Jihadisten tonen berouw en willen naar Marokko terugkeren

28 augustus 2014 - 20:36 - Marokko

©

Marokkaanse jihadisten in Syrië en Irak hebben de wens geuit om naar Marokko terug te keren, onder voorwaarde dat de autoriteiten beloven dat ze niet zullen worden berecht voor terrorisme.

Enkele tientallen Marokkaanse strijders hebben een terugkeerverzoek ingediend volgens de krant Al Massae, die cijfers uit een rapport van de Spaanse geheime diensten citeert. Allen zijn rechtstreeks vanuit Marokko naar de gevechtszones vertrokken. Volgens de krant ze er reeds onderhandelingen aan de gang tussen de Marokkaanse autoriteiten en vertegenwoordigers van de strijders die naar hun geboorteland willen terugkeren.

In ruil voor hun vrijheid beloven de Marokkaanse strijders niets te ondernemen om de nationale veiligheid in gevaar te brengen. Zij garanderen dat ze alles zullen doen om terug in de Marokkaanse maatschappij te integreren en terroristische organisaties te vermijden.

Enkele weken terug had een groepje Marokkaanse strijders ook al laten weten dat ze hun terugkeer onderhandelden met de Marokkaanse autoriteiten. Het is niet duidelijk of het om dezelfde groep gaat.

Leger Marokko klaar om aanvallen af te weren

Marokkaanse strijders van IS

Marokko schat dat er op heden ruim 3000 Marokkanen in Irak en Syrië vechten. Sommigen van hen hebben een belangrijke rol bij organisaties zoals de Islamitische Staat.

Het land vreest al weken voor terreuraanslagen van teruggekeerde strijders en heeft het leger ingezet en de controles versterkt op gevoelige locaties. Het leger is onder meer aanwezig op de zeedijk van Casablanca, rond olieraffinaderij Samir in Mohammedia, de luchthavens van Marrakech en Casablanca, en bij de dam van Al Wahda in de provincie Taounate.

Het Marokkaanse luchtruim wordt ook streng bewaakt door de luchtmacht met lucht-lucht en lucht-grond raketten, moderne radars en volgsystemen. Ruim 70.000 soldaten zijn gemobiliseerd om aanvallen af te weren

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team