Zoeken

Marokko bezorgd om gestolen vliegtuigen in Libië

4 september 2014 - 19:47 - Gemeenschap

©

Aan Al-Qaeda gelieerde milities in Libië hebben een tiental Libische vliegtuigen geconfisqueerd. In Marokko en in de rest van de Maghreb wordt gevreesd dat de toestellen worden gebruikt om aanslagen te plegen.

De milities kregen volgens Washington Free Bacon elf vliegtuigen in handen tijdens gevechten in Tripoli. De toestellen zullen mogelijk dienen om aanslagen te plegen op 11 september, verjaardag van de aanslagen op het World Trade Center in 2001. De informatiewebsite citeert rapporten van westerse inlichtingendiensten.

De terreurgroepen zouden de volledige vloten van twee vliegmaatschappijen van de Libische staat hebben bemachtigd. Libyan Airlines bezat veertien toestellen en Afriquiyah Airways dertien vliegtuigen. Meer dan de helft van deze toestellen werden echter ernstig vernield tijdens de gevechten op de luchthaven van Tripoli.

Nieuwszender Al Jazeera kreeg eerder al toegang tot rapporten van inlichtingendiensten waarin wordt gewaarschuwd voor terreuraanslagen in de Maghreb-landen. Om aanvallen te voorkomen vliegt Tunesië al enige tijd niet meer naar de Libische luchthavens in Tripoli, Misrata en Sirte.

De luchthaven van Tripoli werd volledig vernield tijdens gevechten

Marokko verhoogt veiligheid

Marokko is al weken op zijn hoede voor terreuraanslagen. De overheid heeft de militaire aanwezigheid verstevigd op gevoelige locaties. Het leger werd onder meer ingezet op de zeedijk van Casablanca, rond olieraffinaderij Samir in Mohammedia, de luchthavens van Marrakech en Casablanca, en bij de dam van Al Wahda in de provincie Taounate.

Het Marokkaanse luchtruim wordt bovendien streng bewaakt door de luchtmacht met lucht-lucht en lucht-grond raketten, moderne radars en volgsystemen. Betrouwbare bronnen melden dat ruim 70.000 soldaten zijn gemobiliseerd om aanvallen af te weren.

De Marokkaanse autoriteiten hebben in augustus ook besloten om de controles in hotels en herbergen in toeristische gebieden te versterken. Aan hotels en andere overnachtingsgelegenheden wordt gevraagd om de identiteit van alle klanten te controleren en verdachte personen bij de politie te melden.

Op de luchthavens zijn de controles eveneens opgescherpt, met name op reizigers afkomstig uit Libië en Tunesië, om de komst van jihadisten in het land te voorkomen. Alle passagiers op deze vluchten worden nu gescreend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team