12 mei 2021 - 11:20 - Marokko
In Marokko staat de maand Ramadan bekend als een groot moment van spiritualiteit, maar het is ook de maand van een verrassende voedselverspilling. Het is een gedrag dat ingaat tegen de primaire roeping van deze belangrijke maand in het leven van moslims.
Het verschijnsel, dat steeds vaker voorkomt, kan worden verklaard door de impulsieve manier van boodschappen doen door de meeste Marokkanen, die vastbesloten zijn om genoeg voeding in te slaan om het uit te houden tijdens de vastenmaand. "Marokkanen consumeren onbeperkt en altijd meer," erkent Ouadie Madih, voorzitter van de Nationale Federatie van Consumentenverenigingen (FNAC). Hij betreurt dat consumenten meer kopen dan ze kunnen consumeren.
Volgens studies van het Internationaal Centrum voor geavanceerde mediterrane landbouwstudies (CIHEAM) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), gooit 45,1% van de Marokkaanse gezinnen tijdens de Ramadan het equivalent van 6 tot 51 dollar weg, of 60 tot 500 dirham, aldus MAP. Volgens een recent FAO-rapport "gooit elke Marokkaan 91 kilogram voedsel per jaar in de vuilnisbak". En dit terwijl de voedseluitgaven van twee derde van de Marokkaanse huishoudens onder het gemiddelde ligt, zo meldt het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties.
Madih ging in zijn analyse verder dan het "materiële" afval en legt ook de nadruk op de sociale gevolgen van het verschijnsel, aangezien de verspiller de weggegooide producten ontneemt aan een andere persoon die ze nodig heeft. Naast de ethische dimensie heeft voedselverspilling ook een milieudimensie, "omdat we vaak voedsel weggooien dat nog consumeerbaar is", aldus Madih, die benadrukt dat verspilling niet zonder gevolgen blijft voor toekomstige generaties, met name wat het waterverbruik betreft.
De expert dringt er bij de consumenten op aan hun gedrag te veranderen. Dit vereist onderwijs op scholen en politieke- en sociale initiatieven, omdat de consument absoluut moet begrijpen dat het onaanvaardbaar is voedsel weg te gooien dat gebruikt had kunnen worden.
In het besef dat dit een strijd op lange termijn is, roepen verenigingen voor de rechten van consumenten alle actoren in de voedselketen op, van producenten tot consumenten, fabrikanten, detailhandelaars en restaurants, om meer verantwoordelijkheid te nemen.
Spaanse havens in paniek: Nador West Med komt eraan
Marokko verovert Washington met pastilla
Strenge controles op strandhoreca in Nador
Moskeebezoekers geterroriseerd in Al Hoceima
Marokkaan onwel op veerboot naar Marokko, helikopter pikt hem op
Marokkaanse expat aangeklaagd na cameravondst in Airbnb Marrakech
Update over zwaar ongeval Fidji Ruiz en rapper Anas in Marrakech
Dubai levert oom doodgeschoten Firdaous (11) uit aan België
Historisch: Marokko start productie militaire voertuigen
Israëliërs massaal terug naar Marokko
Vijf jaar cel voor valse verklaring in Al Hoceima
Neprechter opgepakt in Nador
Marokkaanse watermeloenen gevaarlijk?
Internationaal fraudesysteem blootgelegd in Marokko