Zoeken

Marokko: overconsumptie tijdens de Ramadan

20 april 2021 - 10:40 - Marokko

©

Dat Marokkanen juist tijdens de maand Ramadan teveel eten inkopen is een jaarlijks terugkerend probleem. Het zorgt voor een daling van de koopkracht, gezondheidsklachten en schade aan het milieu.

Veel Marokkanen kennen de valkuil van het boodschappen doen tijdens het vasten. Er ontstaat de neiging om alles te kopen waar men trek in heeft en het idee dat je thuis een goedgevulde voorraadkast moet hebben tijdens de Ramadan. Al deze overconsumptie richt echter serieuze schade aan.

"Tijdens de Ramadan blijven eetgewoonten voor de meerderheid van de gelovigen ver verwijderd van de wijsheid achter het vasten, een maand van solidariteit, vrijgevigheid en wederzijdse hulp, waarbij we aan de kwetsbaren en behoeftigen moeten denken," vertelt socioloog Mostapha Aboumalik. Ook betreurt hij de "overdaad, overvloed en competitie rond maaltijden op een manier die leidt tot verspilling, wat een negatieve invloed heeft op de gezondheid, psychologische en materiële toestand van leden van de samenleving".

Lhoucine Azaz, voorzitter van de Nationale Federatie van Bakkerijen en Banketbakkers van Marokko (FNBP), vertelt dat zijn vereniging altijd al een pleitbezorger is geweest van een rationeel consumptiepatroon tijdens de Ramadan. Ook hebben Marokkanen door de corona-pandemie al een snelcursus gekregen in het goed beheer van voedsel.

Een ander nadeel van de voedselverspilling is het feit dat de hoeveelheid afval tijdens de heilige maand flink toeneemt en leidt tot vervuiling van het milieu.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team