Zoeken

Marokkanen lopen honderden kilometers om naar huis terug te keren

6 mei 2020 - 12:40 - Marokko

©

Veel Marokkanen die ver van huis waren toen de noodtoestand werd afgekondigd en het bus- en treinverkeer werd stilgelegd, hebben geen andere keuze gehad dan honderden kilometers te lopen om naar huis terug te keren.

Mohamed Reda, Marokkaanse activist, vertelt in een video op sociale media het verhaal van drie jonge Marokkanen die hij op zaterdag 2 mei in de regio van Agadir ontmoette.

"Na de afkondiging van de sanitaire noodtoestand, weigerden ze me toestemming te geven om naar mijn stad terug te keren. Ze vroegen me om in een gezondheidscentrum te blijven. Maar ik kon niet blijven terwijl mijn familie me nodig heeft", vertelt een bouwvakker, die in Tata vastzat. Mohamed woont in Imintanout met zijn ouders, zieke zus, vrouw en kinderen.

Doordat er geen bussen of treinen tussen de steden rijden, besloot hij de 300 km tussen Tata en Imintanout te voet af te leggen. Hij kwam na acht dagen stappen Mohamed Reda tegen en vertelde hem over zijn situatie. "Ik ben moe en mijn voeten zijn gezwollen. Ik slaap vier uur in de bergen en loop verder met een lege maag, behalve als ik onderweg een dorp vind.", vertelde de bouwvakker die herhaaldelijk door everzwijnen werd aangevallen. Hij werd in een dorpje onderweg zelfs door de inwoners met geweld weggejaagd omdat ze dachten dat hij een nomade was die de oogsten kwam vernielen. De activist besloot hem in zijn auto te laten stappen en hem naar huis te brengen.

Mohamed Reda ontmoette later nog twee andere jongemannen in dezelfde situatie. Met Tawfiq maakte hij kennis in Oulad Teima. Hij was op weg naar Damnet, op ruim 300 kilometer. Yassine wilde lopend naar zijn familie in Berrechid op 400 km terugkeren. Beiden werkten als seizoenarbeiders en werden ontslagen vanwege de coronacrisis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team