Zoeken

Marokkanen mijden Sebta en Melilla door visumplicht

4 februari 2023 - 12:00 - Marokko

©

Spanje heeft de grenscontroles voor Marokkanen in Sebta en Melilla verscherpt, waardoor het aantal reizigers uit het koninkrijk naar de autonome steden aanzienlijk is gedaald.

Voordat de grenzen in maart 2020 werden gesloten vanwege de Covid-19 gezondheidscrisis, kwamen dagelijks ongeveer 30.000 mensen en 10.000 voertuigen aan in Sebta vanuit het Marokkaanse Tetouan. Nu de toegangsvoorwaarden zijn aangescherpt, worden slechts iets minder dan 3000 reizigers per dag geteld, volgens informatie van de gemeente en bevestigd door de regeringsdelegatie in El Correo Gallego.

Lees ook: Sebta wil behoud visumplicht voor Marokkaanse reizigers

In Melilla is de situatie vergelijkbaar. "In 2020 kwamen dagelijks gemiddeld 30.000 tot 35.000 mensen en 4000 voertuigen uit Nador aan, tegenover het huidige gemiddelde van 5500 mensen en 1500 voertuigen", aldus de regeringsdelegatie in de enclave. Spanjaarden daarentegen kunnen Marokko binnenkomen door hun paspoort te laten afstempelen.

Sinds de heropening van de Marokkaanse grenzen in mei, nadat Pedro Sánchez het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara had erkend, zijn de toegangsvoorwaarden voor inwoners van Tetouan en Nador verscherpt. Marokkanen moeten nu een visum of een speciale werkvergunning aanvragen voordat zij naar Sebta en Melilla kunnen reizen om te werken.

Lees ook: Spanje installeert geautomatiseerd controlesysteem bij grens Melilla

Op 13 december is deze visumplicht voor Marokkanen verlengd door de Spaanse staatssecretaris voor Veiligheid. In zijn communiqué, gepubliceerd in het Staatsblad (BOE), staat dat de visumplicht geldt "totdat een nieuwe regeling voor grensoverschrijdend verkeer van kracht wordt".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team