Zoeken

Marhaba 2023: Spanje belooft gemakkelijker doorgang voor Marokkanen in Europa

23 mei 2023 - 14:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Spaanse minister Fernando Grande-Marlaska van Binnenlandse Zaken heeft verzekerd dat alles in het werk zal worden gesteld om de doorgang te vergemakkelijken van duizenden Marokkanen uit Europa, die net zoals elke zomer de Straat van Gibraltar oversteken richting Marokko tijdens Operatie Marhaba.

Met minder dan een maand te gaan voor het begin van de operatie, verzekert Grande-Marlaska dat Spanje klaar is om het verkeer naar Marokko via de Straat van Gibraltar te vergemakkelijken voor Marokkanen die in Europa wonen. Alles wordt in het werk gesteld om het speciale mechanisme van de transitoperatie "met alle garanties" uit te voeren, zei hij zondag tijdens een werkbezoek aan Melilla.

Grande-Marlaska benadrukte dat Sebta en Melilla al 35 jaar aan de operatie deelnemen "met volledig bevredigende resultaten" en "zeer goed geoliede protocollen". Het doel is echter "de dienstverlening te blijven verbeteren" aan de duizenden Marokkaanse reizigers die elk jaar via Spanje passeren om hun zomervakantie in Marokko door te brengen.

De gezamenlijke Spaans-Marokkaanse commissie voor de follow-up van de operatie kwam deze week bijeen om het speciale plan voor civiele bescherming toe te lichten, dat in de komende weken zal worden afgerond. Vorig jaar reisden in totaal 2.912.283 passagiers en 695.487 voertuigen in het kader van Operatie Marhaba.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken maakte van de gelegenheid gebruik om te herhalen dat de Spaanse en Marokkaanse autoriteiten blijven werken aan de opening van de handelsdouane van Sebta en Melilla, overeenkomstig de akkoorden die een jaar geleden tussen de Spaanse premier Pedro Sanchez en Koning Mohammed VI zijn afgesloten.

Bladna.nl