Zoeken

Operatie Marhaba 2023: Sebta en Melilla in actie

30 april 2023 - 09:00 - Marokkanen in het buitenland

©

In Sebta en Melilla zijn de autoriteiten begonnen met de voorbereidingen voor de operatie Marhaba, die als doel heeft Marokkanen die in het buitenland verblijven te begeleiden bij hun terugkeer naar Marokko tijdens de zomerperiode. De operatie moet op 15 juni van start gaan en medio september 2023 eindigen.

Met nog enkele weken te gaan voor de start van operatie Marhaba is de tijd rijp om de voorbereidingen op te starten in Sebta en Melilla. De krant El Faro de Ceuta constateert een sterke mobilisatie van ambtenaren in de twee steden. Ze zijn hard aan het werk om Marokkanen die in het buitenland verblijven te kunnen ontvangen in de best mogelijke omstandigheden. Volgens schattingen worden er in Sebta dit jaar een miljoen wereld-Marokkanen verwacht, tegenover bijna 800.000 vorig jaar.

Lees ook: Hoge prijzen boot- en vliegtuigtickets: Operatie Marhaba in gevaar?

Ter plaatse coördineert Rafael Garcia, vertegenwoordiger van de lokale regering van Sebta, de gezamenlijke grensactie, met inbegrip van de veiligheidsmaatregelen van de Spaanse politie. Hij organiseerde een bijeenkomst met zijn tegenhanger Sabrina Moh van de stad Melilla, in aanwezigheid van het hoofd van het commando van de Guardia civil. Daarbij werd voornamelijk het gezamenlijke actieplan voor de verbetering van het proces van de overtocht naar Marokko besproken.

Lees ook: Motril investeert in verbetering doorgang Marokkaanse diaspora

In 2022 steeg het aantal Marokkanen dat naar het koninkrijk reisde in het kader van Operatie Marhaba met 45% ten opzichte van 2019, wat soms monsterfiles aan de grens met Sebta veroorzaakte.

Bladna.nl