Zoeken

Marokko: "Terugkeer Sebta en Melilla slechts kwestie van tijd"

13 februari 2023 - 20:00 - Marokko

©

In zijn boek "Soldados" stelt de gepensioneerde Spaanse generaal Juan Carlos Domingo Guerra, dat Spanje zich zou moeten voorbereiden op dreigingen uit het zuiden, waaronder de claims van Marokko op Sebta en Melilla.

De steden Sebta en Melilla, gelegen aan de noordkust van Afrika, worden door Spanje beheerst en door Marokko geclaimd. In zijn boek genaamd "Soldados" geeft Juan Carlos Domingo Guerra een overzicht van het militaire- en defensiebeleid van Spanje en de problemen waarmee het Europees land in de komende jaren geconfronteerd zou kunnen worden.

Lees ook: Marokko herhaalt eisen met betrekking tot Sebta en Melilla

Volgens de oud-generaal heeft Spanje "een groot verdedigingsplan nodig, met een herorganisatie van zijn leger en een economisch beleidsplan over meerdere jaren". De generaal merkt ook op dat er "ontrouw, animositeiten en onverschilligheid" heerst ten opzichte van de legers door de samenleving die ze dienen. Om deze reden stelt hij dat het "niet gemakkelijk is om soldaat te zijn in een natie als Spanje".

Lees ook: Stempelen paspoorten in Sebta en Melilla is "erkenning kolonisatie"

De generaal waarschuwt ook voor de aanhoudende aanspraken van Marokko op Sebta en Melilla. Hij zegt dat het slechts een kwestie van tijd is voordat Marokko zijn pogingen hervat om deze steden te heroveren, zoals het koninkrijk al heeft gedaan met de Sahara. Hij beschuldigt de Spaanse veiligheids- en verdedigingskrachten ervan dat ze de enclaves niet voldoende beschermen en hun hoop op de solidariteit van de bondgenoten van de NAVO hebben gelegd. Hij waarschuwt echter dat de Verenigde Staten, die de leiding hebben over de NAVO, Marokko als een belangrijke bondgenoot beschouwen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team