Zoeken

Marokkanen kunnen repatriëringsrecht niet claimen

25 maart 2020 - 22:30 - Marokko

©

Volgens de Marokkaanse wet kunnen Marokkanen die in het buitenland vastzitten als gevolg van de coronavirus epidemie, geen aanspraak maken op het recht op repatriëring.

VH vernam van een welingelichte bron dat er geen repatriëringsrecht bestaat in het Marokkaans rechtssysteem. "Volgens de Marokkaanse wet bestaat er geen recht op repatriëring. Daarom kan men geen aanspraak maken op een dergelijk recht, temeer daar de betrokken partijen vrijwillig en om persoonlijke redenen zijn vertrokken. Maar het is uiteindelijk de Staat die beslist om repatriëringen te organiseren naargelang de ernst van de situatie."

Dezelfde bron, die zich met dit soort dossiers bezighoudt in Rabat, herinnert eraan dat Marokko bijvoorbeeld had besloten om zijn onderdanen uit Libië terug te halen tijdens de oorlog, omdat ze in levensgevaar verkeerden. "Het gaat nu ook om een uitzonderlijke situatie, met name vanwege de snelle vooruitgang van de epidemie, maar men kan een dergelijk recht niet claimen. De staat heeft wel middelen ingezet om onze onderdanen die in het buitenland vastzitten bij te staan."

Tientallen Marokkanen hopen nog steeds om naar Marokko te worden gerepatrieerd. Premier Saadeddine El Othmani verklaarde enkele dagen geleden op Medi1TV dat het ministerie van Buitenlandse zaken zorgde voor "in het buitenland gebleven Marokkanen vanwege de schorsing van alle internationale vluchten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team