Zoeken

Meerderheid Marokkanen voorstander opening Marokkaans-Algerijnse grens

15 januari 2023 - 15:00 - Marokko

©

Uit een peiling van de Arabische Barometer blijkt dat een meerderheid van de Marokkanen voorstander is van het openstellen van de land- en luchtgrenzen tussen Marokko en Algerije.

Op 27 augustus 1994 had Algerije zijn landgrenzen met Marokko gesloten als gevolg van een diplomatieke crisis tussen beide landen na de aanslagen in Marrakech op 24 augustus van datzelfde jaar. Tientallen jaren later blijkt 67% van de Marokkanen voorstander te zijn van heropening van de grenzen. Dat blijkt uit een onderzoek naar de verschillende opvattingen van Marokkanen over onderwerpen die in 2021 en 2022 actueel zijn.

Lees ook: Noodkreet families voor opening grens Marokko-Algerije

Na het verbreken van de betrekkingen met het koninkrijk op 24 augustus 2021 heeft Algerije besloten het Algerijnse luchtruim op 22 september 2021 te sluiten voor civiele, militaire en in Marokko geregistreerde vliegtuigen. Uit de peiling van de Arabische Barometer blijkt nu ook dat 68% van de Marokkanen voorstander is van het openen van de luchtgrenzen.

Lees ook: Algerije voert militaire oefeningen uit aan grens Marokko

Uit de enquête blijkt duidelijk dat de burgers in de grensregio veel meer voorstander zijn van de heropening van de land- en luchtgrenzen tussen beide landen. In de oostelijke grensregio met Algerije is 90% van de burgers voorstander van de heropening van de landgrenzen en 94% voor de heropening van de luchtgrenzen tussen de twee buurlanden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team