Zoeken

Marokko bespreekt benoeming minister voor Marokkaanse diaspora

26 december 2022 - 16:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Wegens een gebrekkige onderlinge coördinatie tussen de instellingen die belast zijn met de uitvoering van overheidsbeleid en -maatregelen ten behoeve van Marokkanen die in het buitenland wonen, is de Economische, Sociale en Milieuraad voorstander van de benoeming van een minister voor Marokkanen in het buitenland.

De Economische, Sociale en Milieuraad (CESE) heeft een enquête gehouden onder 5000 wereld-Marokkanen, waaruit blijkt dat "de coördinatie tussen de instellingen die belast zijn met de uitvoering van overheidsbeleid en -maatregelen voor Marokkanen van de Wereld, niet goed geregeld is". Uit het onderzoek blijkt ook dat "de veelheid van actoren in dit circuit en het gebrek aan toezicht op en aan de evaluatie van het beleid, hebben geleid tot tijdverlies voor de hervorming", meldt Al Akhbar.

Lees ook: Bijeenkomst over investeringen wereld-Marokkanen in Rabat

Op basis van deze bevindingen bracht de CESE een advies uit met als titel "Versterking van de band tussen de wereld-Marokkanen en Marokko, kansen en uitdagingen". Voorzitter Ahmed Réda Chami dringt aan op de benoeming van een afgevaardigde minister van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen die in het buitenland wonen, om te zorgen voor een vernieuwd beheer van het overheidsbeleid en van de voorzieningen voor Marokkanen die in het buitenland wonen.

Lees ook: Marokkaanse diaspora, een ongebruikt potentieel

Een andere aanbeveling is de hervorming van de Stichting Hassan II voor Marokkanen in het buitenland tot een strategische overheidsinstelling die de uitvoerende en operationele tak zal worden van het beleid ten behoeve van de Marokkaanse diaspora. Ook wordt het advies gegeven om een hoge commissie op te richten, die voorgezeten wordt door de premier en samengesteld uit de afgevaardigde minister van Marokkanen in het buitenland en andere ministeriële departementen, om te zorgen voor de arbitrage- en controle op de voorzieningen voor de Marokkaanse diaspora.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team