15 oktober 2020 - 18:20 - Marokko
Het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid heeft met steun van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoek gedaan naar psychische stoornissen en verslaving in Marokko. Uit de resultaten blijkt dat 26,5% van de Marokkanen aan depressieve stoornissen lijdt. Een gebrek aan financiële en personele middelen bemoeilijkt de aanpak van dit probleem.
Uit het onderzoek blijkt dat 9% van de Marokkanen lijdt aan angststoornissen, 5,6% aan psychische stoornissen, 1% aan schizofrenie, 2% aan overmatig alcoholgebruik en 1,4% aan alcoholisme. Marokko telt slechts 306 psychiaters die de toename van het aantal mensen met depressieve stoornissen niet aankunnen. Dit zijn uitspraken van Fouad Mekouar van de Marokkaanse vereniging Amali, een organisatie die zich inzet voor de sociale acceptatie van mensen met een psychische aandoening.
In het dagblad L’Opinion zegt Mekouar dat de geestelijke gezondheidszorg in Marokko slechts 2225 bedden beschikbaar heeft, verdeeld over 34 instellingen die behandelingen voor psychiatrie en verslaving aanbieden. Dit aantal voldoet bij lange na niet aan de gestelde norm van de WHO, zoals dat in veel andere landen ook het geval is. Afgelopen augustus bracht de WHO nog een verklaring naar buiten waarin zij hun bezorgdheid uitten over de toegang tot geestelijke gezondheidszorg wereldwijd.
Volgens de instelling zou het door de covid-19-pandemie nog moeilijker zijn om toegang te krijgen tot geestelijke gezondheidszorg. Volgens de vereniging Amali is de slechte spreiding van de psychische zorg in Marokko een element dat het probleem zo groot maakt. Zestig procent van de middelen is geconcentreerd in Casablanca. Ook geeft Mekouar aan dat de 90 miljoen dirham die is toegewezen voor de aankoop van psychiatrische medicijnen onvoldoende is.
Professor Mohamed Agoub, psychiater en voorzitter van het samenwerkingscentrum voor mentale gezondheid van de WHO, meldt dat er privé-initiatieven zijn die proberen te investeren in preventie om de toename van depressieve stoornissen tegen te gaan. Hij geeft aan dat de coronavirus-pandemie heeft gezorgd voor een toename van het aantal mensen dat aan dit soort ziekten lijdt.
Nieuwe bouwplannen zorgen voor onrust in Tanger
Werknemers Nador en Driouch onbeschermd
Marokkaanse gendarmerie breidt luchtvloot uit na aardbeving
Koninklijk pardon cannabisboeren "voelt als een wedergeboorte"
Woede na stroomstoring tijdens Marokko-Gabon in Tanger
Laatste veerboot vanuit Al Hoceima vertrokken
Nieuwe bouwplannen zorgen voor onrust in Tanger
Werknemers Nador en Driouch onbeschermd
Marokkaanse gendarmerie breidt luchtvloot uit na aardbeving
Koninklijk pardon cannabisboeren "voelt als een wedergeboorte"
Woede na stroomstoring tijdens Marokko-Gabon in Tanger
Nieuws over bouw Marokkaans patrouilleschip door Navantia
Marokko: hanouts komen in opstand tegen Coca-Cola
Honderden dode vissen in Menara-bassin in Marrakech