Zoeken

Marokko kampt met groot tekort aan psychiaters

21 juli 2022 - 17:40 - Marokko

©

Ondanks de aanzienlijke vooruitgang die de laatste jaren is geboekt, beschikt Marokko nog steeds over te weinig personeel op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Het koninkrijk telt slechts 343 psychiaters en 214 psychologen, voor een bevolking die in 2020 op bijna 37 miljoen inwoners werd geschat.

Minister Khalid Ait Taleb van Volksgezondheid kreeg parlementaire vragen over het aantal specialisten op dit gebied. Hij maakte de cijfers bekend, die als zwaar onvoldoende worden beschouwd, meldt Al Ahdath Al Maghribia.

Lees ook: Zorgwekkende ontsnapping uit psychiatrische instelling in Marrakech

Het officiële Marokkaanse gezondheidsstelsel telt slechts 343 psychiaters en 214 psychologen, waarvan er 200 in de particuliere sector werken. Daarnaast zijn er maar tien kinderpsychiaters in het land. Het aantal gespecialiseerde verpleegkundigen wordt geschat op 1335, aldus de minister.

Lees ook: Marokko belooft binnen 5 jaar een "voorbeeldig" gezondheidssysteem

Tegelijkertijd registreert Marokko een zorgwekkende toename van mentale problemen en psychische stoornissen op nationaal niveau. Als gevolg van het tekort aan specialisten zijn de kosten van de zorg voor deze ziekten vrij hoog en blijft de toegang voor de bevolking zeer beperkt. Bovendien heeft Marokko slechts één arts die is opgeleid in de behandeling van verslavingen, 197 logopedisten en 30 psychomotrici.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team