Zoeken

Marokkaanse rechtbanken overweldigd na opheffing beperkende maatregelen

7 januari 2023 - 11:00 - Marokko

©

De verbetering van de epidemiologische situatie en de versoepeling van de beperkende maatregelen in Marokko, hebben geleid tot een aanzienlijke toename van het aantal klachten, processen en strafzaken.

Volgens het rapport over de functionering van het Openbaar Ministerie en de uitvoering van het strafbeleid voor het jaar 2021, hebben heel wat Marokkanen klachten ingediend over de politie en de veiligheidsdiensten. In totaal kwamen er 199 klachten binnen over vermeend geweld, 28 klachten over mishandeling, 24 klachten over willekeurige arrestaties, 23 klachten over foltering en één klacht over een verdwijning. Evenzo werden 435 medische onderzoeken uitgevoerd op doorverwezen verdachten.

Lees ook: Ruim 10.000 klachten tegen Marokkaanse staat

In het afgelopen jaar hebben rechtbankmedewerkers 854 bezoeken gebracht aan gevangenissen, 154 bezoeken aan psychiatrische ziekenhuizen, 24.626 bezoeken aan inrichtingen voor politiebewaring en 151 inspectiebezoeken aan inrichtingen voor de plaatsing en huisvesting van kinderen. Volgens hetzelfde verslag daalde het aantal personen in preventieve hechtenis met 42,19%, maar werden er 23.879 gevallen van geweld tegen vrouwen opgetekend, een stijging van 31 procent.

Lees ook: Criminaliteit in Marokko met 30% gedaald

In de strijd tegen corruptie ontving het speciale meldpunt in totaal 8090 oproepen en daalde het aantal gevallen van financiële criminaliteit met 47,3%. Voor wat de bestrijding van criminaliteit en de bescherming van veiligheid en openbare orde betreft, wordt in het verslag melding gemaakt van een stijging met 35% van het aantal zaken met betrekking tot de schending van veiligheid en openbare orde en een daling met 7% van het aantal zaken in verband met vervalsing, namaak en identiteitsdiefstal.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team